Dojče vele: Kijev mora mnogo toga da objasni

Ne bi bilo prvi put da je ubijen neki ruski novinar koji je kritikovao Kremlj. Zato se lako poverovalo u laži ukrajinske tajne službe. Samo, da li se sada može verovati Ukrajini.

Retko kada je u tolikoj meri bila pomešana radost zbog toga što je neki čovek ipak ostao živ, sa tolikim zaprepašćenjem, pa čak i sa zgražavanjem.

Javnost je na najgori mogući način prevarena, tako da sada ne vrte glavama samo u Ukrajini, već i mnogi strani posmatrači, mnogi prijatelji Ukrajine iz drugih zemalja.

Navodno ubistvo Arkadija Bapčenka u Kijevu, ruskog novinara koji je kritikovao politiku Rusije, bila je samo predstava u režiji ukrajinske tajne službe.

Na taj način je navodno sprečena zavera koja je, po nalogu Rusije, bila uperena protiv Bapčenka i drugih, kažu u Kijevu.

Ali dok se sa "dokazima" ubistva nije štedelo, sa dokazima da je uopšte postojala nekakva zavera se škrtari, u najgoroj tradiciji tajnih službi. Na primer, tu je video-snimak na kome se vidi hapšenje jednog čoveka i mi bi sada trebalo da poverujemo da je to organizator zavere.

Tu je i video sa snimkom tajne predaje novca, ali su lica tih osoba sakrivena. I opet se očekuje da poverujemo glasovima koji se čuju na snimku, a koji govore o nabavci oružja i zaduženju plaćenog ubice.

Lažne vesti

Jasno je samo da je novinar Bapčenko dobrovoljno prihvatio ulogu u akciji tajne službe. Dozvolio je čak i da ga fotografišu kako leži u lokvi krvi.

Ta slika obišla je svet i na osnovu nje su, ne samo agenti službe, već i članovi Vlade Ukrajine gotovo čitavog dana naveliko trubili i varali svetsku javnost. Namera je potpuno jasna: privući maksimalnu pažnju medija. Ali to je bio "fejk njuz", lažna vest kojom je prevaren čak i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, koji je tog dana posetio Kijev.

Vest o ubistvu koje se uopšte nije dogodilo bacila je u senku na posetu predsednika Nemačke Ukrajini.

I zato se sada – kao što već dugo nije – postavlja pitanje verodostojnosti kompletne politike Ukrajine i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu.

Naravno, tajne operacije koje razjašnjavaju ili unapred sprečavaju zločine jesu neophodne.

To je pogotovo tačno za Ukrajinu, koja je već četiri godine izložena vojnoj agresiji Rusije u kojoj Kremlj gotovo da ne bira sredstva i gde, naročito u Donbasu, koristi pre svega lažne vesti i političke obmane.

Sada to morate dobro da nam objasnite!

Samo, da li Ukrajina mora da odgovara istim metodama? Da li mora čak i da lažira ubistvo? Da li je zaista bilo potrebno šokirati porodicu, prijatelje i poznanike Bapčenka i naneti im toliki bol?

A zatim: koje dokaze ima državno tužilaštvo i tajna služba protiv navodnih počinilaca i njihovih nalogodavaca ubistva ruskog novinara da bi se bar donekle opravdala ova prevara?

Ukrajina pod hitno mora mnogo toga da objasni, između ostalog i njenim međunarodnim partnerima kao što je Nemačka, ali i druge zemlje. Prilika za to je poseta nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa, koji stiže u Ukrajinu nakon predsednika. Kijev tu priliku mora da iskoristi.

Ako se ovaj skandal u potpunosti ne objasni, ugled Ukrajine, ionako uzdrman zbog nedostatka reformi i korupcije, srozaće se još više. Možemo samo da se nadamo da je ukrajinskoj politici jasno u kolikoj meri je na kocki njena verodostojnost.

Slučaj Bapčenko bio je skandal i otvorio je mnoga pitanja, ne samo u Ukrajini već i na međunarodnom planu.

Tu mogu donekle da pomognu samo prava i istinita objašnjenja.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво