Hiljade demonstranata na protestu protiv Makrona u Parizu

Ulicama Pariza šetalo je hiljade demonstranata, nakon što su desetine francuskih sindikata radnika, političkih partija levice i grupa za građanska prava pozvale "reke ljudi" na protest protiv politike francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Šef vodećeg francuskog sindikata Se-Že-Te (CGT) poručio je predsedniku da "pogleda kroz prozor iz svoje palate i vidi realan život", prenosi AP.

Na današnjim protestima preduzete su visoke bezbednosne mere, a demonstranti koji zahtevaju društvenu pravdu i protive se merama za podsticanje biznisa koje je uveo Makron, najavili su okupljanja i u mnogim drugim francuskim gradovima.

Kako je agencija prenela, više od 1.500 policajaca je mobilisano u Parizu kako bi sprečilo aktiviste koji nisu u vezi sa zvaničnim protestom da izazovu štetu.

Policija je saopštila da je privela 35 osoba u Parizu pre i tokom protesta.

Neki od njih su bili preventivno na ispitivanju nakon što su policajci, pretražujući njihove torbe, pronašli "opremu" koja bi mogla da se iskoristi za štetu ili da sakriju svoja lica.

Drugi, većinom mladi, obučeni u crno sa prekrivenim licima, pritvoreni su na marginama glavnog protesta zbog lomljenja prozora na zgradama firmi ili zbog uništavanja autobuskih stanica.

Policija je koristila suzavac da ih otera, a jedan policajac je lakše povređen.

Meta glavnog događaja je Makronova politika za koju organizatori tvrde da umanjuje radnička prava, ide u korist imućnijih i uništava francuski način života.

Makron, sa druge strane, tvrdi da njegove ekonomske promene imaju za cilj povećanje globalne konkurentnosti Francuske.

Francuski predsednik je u petak u intervjuu za televiziju BFM rekao da oni koji protestuju neće uspeti da "blokiraju državu".

"Nikakav nered me neće zaustaviti i mir će se vratiti", poručio je Makron.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 27. maj 2018, 11:34) - anonymous [neregistrovani]

Dosta nam je svega

Svi na ulice, svi, svi, svi

(subota, 26. maj 2018, 17:18) - anonymous [neregistrovani]

Divno

Samo da sredi sitnicu od nezadovoljstva svojih
I eto nas u eu

(subota, 26. maj 2018, 16:05) - Политички филозоф Жан-Лик Меланшон [neregistrovani]

Устаје патриотска левица!

Животни интереси народа су у здравом друштву и срећној цивилизацији испред интереса деструкције, беде и масовног ширења депресивних тенденција крупног капитала и немилосрдне експлоатације радничке класе!