Da li će politika nove vlade odvesti Italiju u izolaciju?

Italija, po svemu sudeći, dobija evroskeptičnu vladu. Činiće je Pet zvezdica i Liga koje se protive štednji, sankcijama Rusiji, dosadašnjoj politici prema migrantima. Takva vlada vodi Italiju pravo u izolaciju, rekao je za RTS dopisnik "Nedeljnika" iz Rima Željko Pantelić.

Slogan "Italijani na prvom mestu" nije merljiv sa sličnim sloganom izborne kampanje Donalda Trampa jer takva politika Italiju vodi pravo u izolaciju ili čak izlazak iz Evropske unije, rekao je gostujući u Dnevniku RTS Željko Pantelić.

"Stari Rimljani su govorili da ono što priliči Jupiteru ne priliči volu. Vašington može sebi da dovzvoli Trampa jer ceo svet zavisi od Amerike. Od Italije ne zavisi niko, štaviše, ona ne može bez EU. To što novu vladu podržavaju Faraž, Putin i Le Penova govori više od bilo koje analize. A takozvane državne plate od 780 evra za sve punoletne građane je u direktnoj koliziji sa idejom uvođenja proporcijalne poreske stope od 15 odsto čiji je advokat upravo Liga. To je sukob između juga i severa Italije. Ako smanjujete poreze, onda morate da krešete socijalna davanja, ako ih povećate javni dug i zemlja klizi u bankrot", naglašava Pantelić.

On, međutim, ne veruje da Italija kao druga najzaduženija zemlja evrozone ima snage da to sprovede u delo.

"Glavna bitka se vodi upravo oko ministarstva ekonomije. Lider lige Salvini želi da postavi profesora ekonomije Savonu koji je zakleti neprijatelj evra i Nemačke. On je uporedio Šojblea sa hitlerovim ministrom ekonomije Funkeom. Ideja je da finansiraju razvoj privrede zaduživanjem i inflacijom i zato zagovaraju liru. Međutim, Italija nije Grčka. Evrozona može da preživi bez Grčke, sa padom Italije rizikovala bi čitava EU i to sa nesagledivim posledicama", smatra Pantelić.

Nova koalicija zagovara i ukidanje sankcija Rusiji, međutim, Pantelić kaže da su protiv sankcija bile i prethodne vlade.

"Za ukidanje su bile i prethodne italijanske vlade jer je njihova privreda posebno pogođena zbog tih sankcija. O tome će se glasati na junskom savetu i verovatno će izglasati produženje sankcija, što ne znači da Italija, kao i Nemačka, ne može da pojača saradnju sa Moskvom", smatra dopisnik Nedeljnika iz Rima.

Mnogo je neslaganja sa Briselom, mnogi za ovu vladu kažu da je "ubola u srce" Brisel i teško je očekivati dobru saradnju na relaciji Rim–Brisel.

"Sa ovakvom vladom teško, jer će italijanska vlada biti prilično izolovana ako krene putem koji je najavila. To je loša vest i za nas jer će Srbija izgubiti jedinu veliku zemlju koja se iskreno zalaže za ulazak Srbije u EU", zaključio je u razgovoru za RTS Željko Pantelić.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво