Putin: Ruska vojska nije oborila malezijski avion

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je da raketa koja je oborila malezijski avion MH-17 iznad Ukrajine 2014. godine nije pripadala Rusiji. Navodi da je Moskva spremna za dijalog sa SAD, ali da u vezi sa predloženim samitom njega i američkog predsednika Donalad Trampa trenutno ima puno problema.

Vladimir Putin je na plenarnoj sednici Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu rekao da ima nekoliko verzija, uključujući i onu prema kojoj je raketa koja je pogodila malezijski avion ukrajinske armije, kao i avion.

"Ponavljam, međutim, nema ničega što bi nam ulilo poverenje u kvalitet konačnih zaključaka i to se neće ni dogoditi bez našeg punopravnog učešća u istrazi", rekao je Putin odgovarajući na pitanje da li je raketa koja je oborila malezijski "boing" pripadala Rusiji.

Holandija je saopštila da smatra Rusiju odgovornom za obaranje malezijskog aviona.

"Spremni smo za dijalog sa Trampom" 

Vladimir Putin je naglasio da je zbog novih problema sa Sevrnom Korejom, Iranom, kao i zbog straha od nove trke u naoružanju, neophodno održati samit SAD i Rusije.

"Spremni smo za dijalog sa Trampom. Međutim, za sada to ne uspeva. Pojavljuje se mnogo problema", poručio je predsednik Rusije.

On je pohvalio Trampa na tome što je održao svoja predizborna obećanja, ali je naglasio da se ne slaže sa njegovom odlukom da se povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Putin je rekao da Iran obavlja svoje međunarodne obaveze i da ne radi ništa kažnjivo.

Putin smatra da Tramp nije izgubio po pitanju Irana, već da je možda na unutrašnjem planu pobedio, ali je naglasio da bi ukidanje nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. godine bio veliki gubitak za Trampa.

Ruski predsednik je izjavio da je neprihvatljivo da SAD primenjuju svoja pravila van sopstvenih granica.

"To moramo da zaustavimo, neprihvatljivo je", rekao je Putin.

Dodao je da će Rusija učiniti sve što može kako u svetu ne bi bilo novih pretnji.

Odnosi sa Trampom? Ni gori ni bolji, ne daju mu... 

Što se tiče naših odnosa sa predsednikom SAD, oni se nisu ni pogoršali niti popravili. Mi praktično nemamo nikakav direktan dijalog, što nas sprečava u ostvarenju bilo kakvog napretka rusko-američkim odnosima", kazao je Putin na sastanku s urednicima vodećih svetskih agencija na marginama Foruma u Sankt Peterburgu.

On je naveo i da veruje da Trampa drže podalje od ponovnog započinjanja normalnog dijaloga sa Moskvom zbog, između ostalog, navodnog mešanja Rusije u predsedničke izbore u SAD. 

"Predsedniku SAD još nije dozvoljeno, zapravo mu ne pružaju šansu da normalno gradi odnose sa nama, izgleda iz unutrašnjopolitičkih obzira i pravdajući to mešanjem Rusije u izbore u SAD", rekao je Putin. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво