Holandija: Smatraćemo Rusiju odgovornom za obaranje aviona

Vlada Holandije saopštila je da će rusku državu smatrati odgovornom zbog "njene uloge" u obaranju aviona iznad Ukrajine 2014. godine. Zvanična Moskva je odbacila tvrdnje o ruskoj umešanosti u obaranje aviona tvrdeći da rusko ministarstvo odbrane nije isporučilo Ukrajini nijednu novu protivvazdušnu raketu "buk" od raspada Sovjetskog Saveza.

"Držanje zemlje za odgovornu je složen zakonski proces", saopštio je holandski kabinet, prenela je agencija Rojters.

"Holandija i Australija zatražile su danas od Rusije da otvore dijalog s ciljem da se pronađe rešenje u pružanju pravde zbog ogromne patnje i štete prouzrokovane obaranjem aviona MH-17", navedeno je u saopštenju.

U međuvremenu, i Vašington se pridružio optužbama da je Moskva odgovorna za obaranje aviona.

"Vreme je da Rusija prizna svoju ulogu u obaranju leta MH-17 i da prekine svoju kampanju dezinformacija", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nojert.

Nojertova je u saopštenju poručila da je Rusija odgovorna za agresiju na Ukrajinu i za više od 10.300 žrtava.

Istražitelji su u četvrtak obelodanili da je malezijski avion MH-17 oboren iznad istočne Ukrajine, raketom iz sistema "buk", ispaljenom iz ruske baze u Kursku.

Kako je precizirano, raketu je ispalila ruska vojna 53. protivavionska brigada sa sedištem u Kursku u Rusiji.

Kremlj: Rusija nije umešana u obaranje malezijskog aviona

Zvanična Moskva je odbacila tvrdnje o ruskoj umešanosti u obaranje malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je novinarima da Rusija nije punopravno učestvovala u holandskoj istrazi incidenta i zbog toga ne može da veruje u njene rezultate, preneo je Rojters.

Na pitanje da li Kremlj negira navode o ruskoj umešanosti, on je odgovorio: "Apsolutno."

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da istraga o padu aviona u Donbasu podseća na slučaj "Skripalj" jer, kako tvrdi, nema dokaza.

"To veoma podseća na slučaj 'Skripalj', kada su rekli da Rusi vrlo verovatno stoje iza toga i u isto vreme dodali da je u toku istraga i da će biti potrebno još neko vreme", rekao je Lavrov na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

"Naši partneri još jednom su odlučili da spekulišu o smrti stotina ljudi kako bi postigli svoje političke ciljeve, što ću ostaviti njihovoj savesti", naglasio je Lavrov.

Istovremeno, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da nije isporučilo Ukrajini nijednu novu protivvazdušnu raketu "buk" od raspada Sovjetskog Saveza, preneo je Tas.

Malezijski avion MH-17 leteo je od Amsterdama do Kuala Lumpura kada je oboren iznad istočne Ukrajine 2014. godine, a svih 298 putnika i članova posade je poginulo.

Na letu su bili putnici 30 nacionalnosti, među kojima 196 Holanđana, 42 Maležanina i 27 Australijanaca.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво