Pjongjang: Spremni smo za razgovore sa SAD u bilo kom trenutku

Severnokorejska vlada je i dalje spremna na razgovore sa SAD, "u bilo kom trenutku i formatu", uprkos odluci američkog predsednika Donalda Trampa da otkaže samit sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, saopštio je zamenik severnokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Kje Gvan.

"Želeli bismo da još jednom stavimo do znanja američkoj strani da imamo nameru da sednemo za sto sa SAD kako bismo rešili problem na svaki mogući način, u bilo kom trenutku", navodi se u saopštenju, prenosi državna severnokorejska agencija KCNA.

Trampova odluka, istakao je severnokorejski diplomata, pokazuje kolike su razmere "istorijski duboko ukorenjenog neprijateljstva" koje još postoji u odnosima između dve zemlje i koliko je hitno održati samit kako bi se ti odnosi poboljšali, prenosi AP.

"Ostajemo pri istom stavu kad je reč o našem cilju i učinićemo sve što možemo radi mira i stabilnosti Korejskog poluostrva i čovečanstva. Širokih shvatanja i otvoreni sve vreme, spremni smo da američkoj strani damo vremena i pružimo šansu", rekao je severnokorejski diplomata, preneo je Jonhap.

Zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje ocenio je Trampovu odluku kao "neočekivanu i za veliko žaljenje".

Severnokorejska agencija KCNA prethodno je objavila da je lider Severne Koreje Kim Džong Un učinio krajnje napore da do samita sa Trampom dođe, preneo je Rojters.

Pjongjang ocenjuje i da Trampova odluka o otkazivanju sastanka nije u skladu sa "željama sveta".

Tramp je juče uputio pismo severnokorejskom lideru Kim Džong Unu u kojem ga obaveštava o svojoj odluci da otkaže samit sa njim, koji je bio planiran za 12. jun u Singapuru.

U pismu, Tramp je naveo da je Severna Koreja "izgubila veliku šansu za trajni mir", ali je istovremeno istakao da je spreman za pregovore u budućnosti.

Putin: Severna Koreja ispunila obećanja, nada se sastanku

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u da je Severna Koreja ispunila svoja obećanja uoči otkazivanja samita između predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Severnokorejski lider je "uradio sve što je obećao, čak je digao u vazduh tunele" poligona za nuklearna testiranja, rekao je Putin, istakavši da smo posle toga "čuli da su SAD otkazale samit", prenosi AP.

Moskva žali zbog otkazivanja sastanka predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, dodao je Putin.

Rusija očekuje da će do tog susreta ipak doći, naveo je Putin, dodajući da će Moskva raditi na tome da se pozicije dve zemlje približe.

"Nadamo se da će dijalog biti ponovo pokrenut, da će se nastaviti i da će sastanak biti održan. Bez tog sastanka teško možemo očekivati znatan napredak što se tiče rešavanja izuzetno važnih pitanja, ne samo regionalnih, već mislim i svetskih. Svi zajedno ćemo raditi na približavanju pozicija SAD i Severne Koreje", naveo je Putin, prenosi Tas.

Komšije optimistične 

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da žali zbog Trampove odluke i da je šteta što samit neće biti održan, ali je istovremeno istakao da Trampovu odluku poštuje i podržava, prenosi AP.

Abe je naveo i da je Japan bio u bliskom kontaktu sa Vašingtonom tokom priprema za samit s Kimom, koji je bio zakazan za 12. jun.

Japanski premijer, koji je trenutno u Moskvi, rekao je da planira da o najnovijem razvoju događaja u vezi sa Severnom Korejom razgovara s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kada se sutra sa njim sastane.

Japan će, poručio je Abe, nastaviti da sarađuje sa SAD, Južnom Korejom i drugim zemljama na denuklearizaciji Severne Koreje.

Istovremeno, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang rekao je da je Kina dosledna u ohrabrivanju dijaloga Trampa i Kima, ali je naglasio potrebu da "sve relevantne strane, pogotovu one kojih se to direktno tiče, sarađuju jedna sa drugom i pokažu dobru volju da reše krizu na Korejskom poluostrvu na odgovarajući način".

"U tom smislu, mislim da je važno da strane najpre same razmisle o tome da li su dobro obavile posao", rekao je on.

U međuvremenu, i južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje izrazilo je optimizam, ukazujući na pomirljivu reakciju Pjongjanga na Trampovu odluku i nadu Severne Koreje da bi samit mogao da se održi kasnije u budućnosti.

"Nema promena u stavu relevantnih strana da bi problem trebalo rešiti putem dijaloga", rekao je portparol južnokorejskog Ministarstva Baek Tae Hjun.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи