Međunarodna istraga: Avion iznad Ukrajine oboren raketom iz ruske baze u Kursku

Detaljnom analizom video-snimaka utvrđeno je da je malezijski avion iznad Ukrajine pre četiri godine oboren raketom iz ruskog raketnog sistema "buk", koja je ispaljena iz baze u Kursku, saopštio je međunarodni tim istražitelja, prenosi AP. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da nema ništa sa obaranjem aviona.

Vilbert Paulisen iz holandske policije je rekao da je raketa pripadala 53. protivvazduhoplovnoj brigadi ruske vojske, stacioniranoj u Kursku.

Međunarodni tim koji sprovodi krivičnu istragu zatražio je pomoć od svedoka koji bi mogli da svedoče o umešanosti ruske vojne 53. brigade.

Kako su naveli, još nisu spremni da imenuju osumnjičene, ali su istakli da su u poslednjoj fazi istrage.

Jedan od dokaza, na osnovu kojeg su izveli zaključak je fotografija jedinstvenog serijskog broja na projektilu, a u identifikaciji porekla rakete koristili su delove rakete pronađenih na mestu nesreće.

"Svi nalazi forenzičke istrage potvrdili su raniji zaključak da je avion MH-17 oboren serijskom raketom 9M-38", navodi se u izveštaju.

Australijska ministarka spoljnih poslova Džuli Bišop prva se oglasila povodom objavljenog izveštaja i kazala da je "sofisticirano oružje koje pripada ruskoj vojsci bilo upotrebljeno za obaranje civilnog aviona".

"Razgovaramo o ovim nalazima sa našim partnerima i razmatramo opcije", rekla je Bišopova u pisanom saopštenju.

Holandski ministar spoljnih poslova Štef Blok pozdravio je objavljene nalaze.

"To je važan deo slagalice. Impresioniran sam prikupljenim dokazima", rekao je Blok.

Belgijski šef diplomatije Didje Rejnders pozvao je države da sarađuju u istrazi, kako bi odgovorni mogli "da budu izvedeni pred lice pravde".

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da nema ništa sa obaranjem aviona sa leta MH-17.

"Boing 777" "Malejža erlajnsa" išao je iz Amsterdama za Kuala Lumpur, a oboren je iznad Ukrajine 17. jula 2014. godine.

Život je izgubilo svih 298 putnika i članova posade. Na letu su bili putnici 30 nacionalnosti – 196 Holanđana, 42 Maležanina i 27 Australijanaca.

Istražitelji su naveli da su svoje nalaze predstavili Moskvi i da traže odgovore, ali da za sada nisu dobili nijedan.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи