Julija Skripalj: Nadam se da ću se vratiti kući

Ćerka dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja, Julija Skripalj, koja je preživela napad nervnim agensom za koji Velika Britanija optužuje Rusiju, što Moskva kategorički odbacuje, uprkos svemu nada se da će se jednog dana vratiti kući – u Rusiju.

"Dok pokušavam da se nosim sa razočaravajućim promenama sa kojima se suočavam i fizički i emotivno, živim dan za dan, želim da pomognem u nezi mog oca dok se on u potpunosti ne oporavi. Dugoročnije – nadam se da ću se vratiti u moju zemlju", poručila je Julija Skripalj u pisanom saopštenju na engleskom za britansku agenciju Rojters.

Julija i njen otac Sergej pronađeni su u nesvesnom stanju 4. marta na klupici u britanskom gradu Solzberiju, nakon čega su hospitalizovani.

Skripaljeva je bila u komi 20 dana, a iz lokalne bolnice u Solzberiju je puštena pet nedelja nakon trovanja i od tada nije imala kontakt sa medijima.

U kontakt sa britanskom agencijom stupila je putem policije, a govorila je i u kraćem video zapisu sa tajne lokacije u Londonu, pod zaštitim države Velike Britanije.

"Probudila sam se uz vesti da smo oboje otrovani. Činjenica da je za ovo bio korišćen nervni agens je šokantna. Moj život je okrenut naopačke", rekla je Julija u prvom medijskom obraćanju nakon trovanja.

Govorila je na ruskom jeziku, a za pisanu verziju koju je dostavila, rekla je da je napisala sebi i na ruskom i na engleskom jeziku.

Ruski ambasador u Londonu, Aleksandar Jakovenko, u više navrata je zahtevao da vidi Juliju koja je rođena u Rusiji i njen je državljanin.

"Zahvalna sam na ponudama za pomoć od ruske ambasade, ali trenutno ne želim da iskoristim njihove usluge", rekla je Julija.

Nakon što je kratko govorila pred kamerom, odbila je da odgovara na dalja pitanja.

Nosila je svetloplavu letnju haljinu, a na vratu joj je bio vidljiv ožiljak.

"Želim da ponovim ono što sam već pomenula u saopštenju, a to je da za mene ne govori niko, kao ni za mog oca, osim nas samih", rekla je Julija.

Sergej Skripalj je iz bolnice pušten 18. maja i više nije u kritičnom stanju, saopštila je bolnica.

"Ne želim da opisujem detalje, ali bolničko lečenje je bilo dugačko, bolno i depresivno", rekla je Julija na ruskom jeziku i dodala da je veoma zahvalna osoblju bolnice u Solzberiju kao i ljudima koji su im pomogli tog dana kada su otrovani.

Nakon trovanja su usledile optužbe koje su Velika Britanija i Rusija međusobno uputile jedna drugoj, a nakon toga i međusobna proterivanja diplomata iz Britanije i njenih država saveznica sa jedne, i iz Rusije sa druge strane.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, navodi britanska agencija, rekao da misli da Julija Skripalj govori pod prinudom.

"Nismo je ni videli ni čuli", rekao je Peskov, upitan da prokomentariše ovu priču.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 24. maj 2018, 12:29) - anonymous [neregistrovani]

tata

kada imas ovakvog oca onda se moras nadat svemu.

(četvrtak, 24. maj 2018, 09:47) - Bob [neregistrovani]

Ma nemoj

Da je istina da su vas otrovali Rusi, ti nikada ne bi zelela da se vratis u svoju zemlju. Ovako verovatno se plasis za svoju bezbednost od Engleza pa zelis sto pre da pobegnes.

(četvrtak, 24. maj 2018, 08:58) - dan [neregistrovani]

Ali

Radili su ranije kao SSSR. Čak su pokušali i Tita. Poznat je i Bugarski kišobran !

(četvrtak, 24. maj 2018, 05:51) - anonymous [neregistrovani]

koja vasa zemlja...???

...pa vi ste je izdali za pare. Vise nije vasa zemlja.

(sreda, 23. maj 2018, 21:12) - anonymousMelanija [neregistrovani]

"Nadam se da ću se vratiti kući"

Drada moja, neće tebi biti dozvoljeno da se vratiš u tvoju zemlju. Mogla bi ti kazati istinu o celom slučaju tzv. "trovanja", a to nekima nije u interesu.

(sreda, 23. maj 2018, 21:07) - anonymous [neregistrovani]

Koji je motiv...

...Rusije kao ozbiljne drzave da "napadne nervnim agensom" Skripalja,a posebno njegovu cerku!?
Mozda je taj motiv imao neko drugi,jer je samo tako moguce objasniti skrivanje podataka i koristenje,"tajnih lokacija".Poznato nam je ko cesto optuzuje druge za koristenje hemijskog oruzja!