Maduro proteruje otpravnika poslova američke ambasade

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro proglasio je otpravnika poslova američke ambasade u Karakasu Toda Robinsona za "personu non grata" i naredio da on i njegov zamenik Brajan Naranho budu proterani u roku od 48 sati zbog navodnog kovanja zavere protiv socijalističke vlade.

Nikolas Maduro je dodao da američke sankcije predstavljaju uvredu za "nacionalno dostojanstvo" i izazivaju patnju kod ljudi, preneo je Rojters.

Američki Stejt department saopštio je da odbacuje optužbe predsednika Venecuele da su dvojica visoko pozicioniranih američkih diplomata učestvovala u, kako je rekao Maduro, "vojnoj zaveri" ili se mešali u ekonomska i politička pitanja zemlje. 

Venecuelansko Ministarstvo spoljnih poslova sinoć je saopštilo da su nove američke mere kojima se vladi Venecuele ograničava mogućnost da prodaje imovinu i dug u SAD – "ilegalne mere".

"Sankcije su ludilo, varvarstvo i apsolutno kontradiktorne međunarodnom pravu", izjavio je ministar spoljnih poslova Horhe Areaza.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u ponedeljak novu meru kojom se vladi Venecuele ograničavaju mogućnosti da prodaje imovinu posle izbora, koje Bela kuća ocenjuje kao "prevaru".

U međuvremenu, Evropska unija je saopštila da izbori u Venecueli održani u nedelju, na kojima je Maduro osvojio novi šestogodišnji predsednički mandat, nisu ispunili međunarodne standarde, poručivši da će razmotriti svoj odgovor.

"EU i njene države članice razmotriće usvajanje adekvatnih mera", navodi se u saopštenju bloka, ali se ne obrazlaže detaljnije kakav će odgovor biti.

U saopštenju se ocenjuje da su predsednički i regionalni izbori u Venecueli sprovedeni bez nacionalnog dogovora o izbornom kalendaru, kao i bez ispunjavanja minimalnih međunarodnih standarda za verodostojan proces, preneo je Rojters.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво