Britanski komitet: Ruski novac zarađen korupcijom preti bezbednosti

Parlamentarni komitet spoljnih poslova Velike Britanije kritikovao je vladu jer "žmuri" kada je u pitanju uloga Londona kao finansijskog centra u "pranju prihoda od ruskog novca zarađenog korupcijom", navodeći da to pomaže Kremlju da finansira svoju agresivnu spoljnu politiku.

Komitet je naveo u izveštaju, koji je danas objavljen, da su, uprkos žestokoj retorici oko napada nervnim gasom na bivšeg špijuna u Britaniji početkom godine, saveznici ruskog predsednika Vladimira Putina mogli da nastave "uobičajen posao" u Britaniji, preneo je AP.

Prema navodima komiteta, korišćenje Londona kao baze za korumpirana sredstva individua koje imaju veze sa Kremljom sada je povezan sa širom ruskom strategijom koja utiče ne britansku nacionalnu bezbednost.

U izveštaju se dodaje da izostanak delovanja signalizira da Britanija nije ozbiljna oko suprotstavljanja celokupnom spektru ofanzivnih mera predsednika Putina.

Portparol premijerke Tereze Mej rekao je da je Britanija odlučna u rešavanju problema nezakonitih tokova novca.

"Britanija ima vodeću ulogu u globalnoj borbi protiv nezakonitih finansija, i kriminalci ne bi trebalo da sumnjaju da ćemo ih uhapsiti i oduzeti im imovinu i novac", rekao je porparol novinarima, prenosi Rojters.

Portparol premijerke Mej je istakao da su britanske vlasti rešene da "prljavi novac i perače takvog novca isteraju iz zemlje".

"Koristićemo sva ovlašćenja koja imamo protiv onih koji ugrožavaju našu bezbednost", zaključio je on.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво