Italija, Severna liga i Pokret pet zvezda potpisali sporazum

Italijanske partije Severna liga i Pokret pet zvezda potpisale su sporazum za formiranje koalicione vlade.

Dve stranke su objavile zajednički program o ključnim elementima koji se tiču spoljne politike, odbrane, reforme pravosuđa, imigracije i drugih domaćih pitanja.

Što se tiče spoljne politike i odbrane potvrđeno je članstvo u NATO-u, a SAD se vide kao privilegovani saveznik, dok se Rusija vidi kao ekonomski partner, preneo je Rojetrs.

Ovlašćenja Evropskog parlamenta treba povećati jer je to jedina demokratski legtimna evropska institucija, a pojedine italijanske vojne misije treba preispitati, navedeno je u sporazumu.

Dve partije pozivaju na izmenu Dablinskog sporazuma kako bi postojala obevezujuća i automatska ditribucija tražilaca azila širom EU, umesto zahteva da ostanu u zemlji gde prvo stupe na evropsko tlo.

Što se tiče reforme pravosuđa poziva se na nezavisnost pravosudnog sistema od političke sfere.

Takođe se poziva na formiranje novih ministarstava za ljude sa invaliditetom i turizam i smanjenje broja poslanika sa 630 na 400 u donjem domu parlamenta i sa 315 na 200 u gornjem domu parlamenta.

Sporazum treba da odobre njihovi članovi u neformalnom glasnju koje će biti održano u nedelju.

Lider Severne lige Mateo Salvini izjavio je da će se lider Pokreta pet zvezda Luiđi di Majo sastati sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom, koji treba da odobri program i njihovog kandidata za premijera koji tek treba da bude imenovan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво