Tramp: Zaštitićemo Kima ako pristane na denuklearizaciju

Američki predsednik Donald Tramp navodi da će severnokorejski lider Kim Džong Un biti zaštićen, ukoliko pristane na denuklearizaciju svoje zemlje.

"Dobiće zaštitu, koja će biti veoma snažna", rekao je Donald Tramp.

Istovremeno je potvrdio da se planovi za samit s Kim Džong Unom nastavljaju, uprkos pretnjama Severne Koreje da će odustati od samita, prenosi AP.

Dodao je da se ništa nije promenilo od kako su severnokorejski zvaničnici upozorili da će možda otkazati samit zbog insistiranja SAD na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Tramp je rekao da severnokorejski zvaničnici razgovaraju o logističkim detaljima sastanka između dva lidera "kao da se ništa nije dogodio".

Prema njegovim rečima, Kim mora da pokaže volju da se postigne dogovor.

"Možda ne želi to da uradi", dodao je američki predsednik.

Severna Koreja tvrdi da joj je nuklearno oružje potrebno kako bi sačuvala bezbednost, i izrazila je zabrinutost zbog odustajanja od svog nuklearnog programa.

Pjongjang podseća na primer bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, koji se odrekao nuklearnog programa 2000-ih.

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton nagovestio je u svojim komentarima u nedelju "libijski model", zbog čega je Severna Koreja zapretila da će odustati od samita, podseća Rojters.

Američki predsednik je, međutim, rekao da ne teži takozvanom "libijskom modelu" kako bi nagovorio Severnu Koreju na denuklearizaciju.

Dodao je da će dogovor kojem teži zaštiti Kima, preneo je Rojters.

"On će biti tamo, on će voditi svoju zemlju, njegova zemlja će biti veoma bogata. Libijski model je mnogo drugačiji model. Uništili smo tu zemlju", rekao je Tramp novinarima tokom zajedničkog fotografisanja sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Bela kuća prethodno je saopštila da SAD nastavljaju dalje sa planovima za samit između američkog predsednika i severnokorejskog lidera, koji bi trebalo da se održi 12. juna u Singapuru.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво