Mej: Sprečiti uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu

Rusija pokušava da utiče na evropske zemlje i zemlje Zapadnog Balkana zloupotrebom informacija, sajber napadima i propagandom, smatra britanska premijerka Tereza Mej.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je u Skoplju da je važno da se spreči uticaj Rusije u Evropi i u zemljama Zapadnog Balkana.

"Rusija pokušava da utiče na evropske zemlje i zemlje Zapadnog Balkana zloupotrebom informacija, sajber napadima i propagandom. Važno je da se ujedinimo protiv Rusije, a podrška Makedonije i drugih zemalja od velikog je značaja za nas", rekla je Mejova, koja je posle Samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji doputovala u zvaničnu posetu Skoplju.

Britanska premijerka je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Makedonije Zoranom Zaevim istakla da će na samitu u Londonu, kao i na samitu u Sofiji, glavna tema biti bezbednost regiona i ruski uticaj na njega, prenela je agencija Makfaks.

Dodala je da Britanija u potpunosti podržava Makedoniju u rešavanju spora oko imena sa Grčkom i dodala da je brzo rešenje više nego potrebno.

"Sukobi iz prošlosti znaju ponekad da budu teški i nerešivi, ali jednom za svagda moramo da se suočimo sa njima. Uz dobru volju svi možemo da napredujemo", poručila je Mejova.

Dodala je da je Britanija donela odluku da bude domaćin ovogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu u julu u okviru Berlinskog procesa u cilju podsticanja pozitivnog rasta, navodi MIA.

Prema njenim rečima, u fokusu predstojećeg samita su poboljšanje ekonomske stabilnosti, unapređenje bolje političke saradnje i prevazilaženje pitanja nasleđa koji proističu iz sukoba tokom protekle tri decenije.

"Vaša zemlja je integralni deo Evrope. I znamo da je snažan, stabilan i prosperitetan region Zapadnog Balkana od koristi za sve evropske zemlje. Naše prijateljstvo i naš odnos će nastaviti da se produbljuju", poručila je Mejova.

Zaev je rekao da današnja poseta britanske premijerke Makedoniji potvrđuje da Britanija ostaje posvećena i angažovana u napretku Zapadnog Balkana i da će se na samitu u Londonu ponovo potvrditi pozitivni instrumenti saradnje na Zapadnom Balkanu u oblasti ekonomije, saobraćaja, bezbednosti i integracije.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 18. maj 2018, 07:46)
anonymous [neregistrovani]

Pokazite

Vas pozitivan uticaj na zemlje Balkana.Ako vam je prošlost put za budućnost ,onda ostavite Balkan i čime dalje od nas.

(četvrtak, 17. maj 2018, 22:36)
Томислав Штутгарт [neregistrovani]

Спречити Русији Утицај на Балкану

А вама Госпођо Меј допустити???
Зар вам није доста 1999 Е неће моћи!
Драги Братко Путине живи ви нама и
здрави били и увек нам Добродошли у вашу
Братску Србију.

(četvrtak, 17. maj 2018, 22:31)
anonymous [neregistrovani]

Da,da...

Sprečila bi ona vrlo rado i uticaj Rusije u Rusiji,samo da može.

(četvrtak, 17. maj 2018, 22:14)
anonymous [neregistrovani]

Ok

Ovoj gospodji je Rusija preokupacija. Zar nema ona drugog posla. Dusan

(četvrtak, 17. maj 2018, 22:06)
anonymous [neregistrovani]

Слободна Србија

Која међународна организација је утврдила "новокомпоновани" појам Западни Балкан? Стрпали у исти кош све што су деведесетих разбуцали у парампарчад, разорили економију, посвађали народе и сад смислили "западни балкан". То им је "регион" који служи као евроамерички заморац.
И сад сви без икакве обавезе говоре о том имагинарном региону.
Ко је овластио премијера БЈРМ да говори у име "западног балкана"?
Нека он гледа напредак БЈРМ а Србија није део никаквог "западног балкана" него поносита и слободна Балканска и Европска држава.

(četvrtak, 17. maj 2018, 21:02)
anonymous [neregistrovani]

trebali ste ranije da mislite o tome

O tome ste trebali da milsite ranije gospođo Mej, kad ste nam sipali bombe na glavu 1999. mislim vaši prethodnici. Šta ste mislili da će Vam posle tog akta agresije srpski narod trčati u zagrljaj, da ga primite u EU i NATO po svaku cenu? Ruski uticaj na Balkanu biće sve jači i treba da bude jači i neka bude najjači mogući, to je sve što mogu da poželim. A vaš da bude što slabiji, odnosno najslabiji mogući dokle god se Britanija bude nepravedno odnoslila prema Srbiji.

(četvrtak, 17. maj 2018, 20:55)
anonymous [neregistrovani]

Падај сило и неправдо!

Што је више клевети и лажи, Путин нам је милији и дражи.

(četvrtak, 17. maj 2018, 20:40)
Teodora Lektora [neregistrovani]

Neka čudna vremena

Rusija i Makedonija su medjusobno prijateljske zemlje. Nisu ni u kakvom sukobu. I potpuno je nenormalno, nediplomatski a i ljudski nekulturno doći u nečiju kuću (zemlju) i govoriti protiv njegovog prijatelja. Na šta bi ličilo kad bi makedonski predsednik usred Londona govorio protiv Amerikanaca i drugih britanskih prijatelja?

(četvrtak, 17. maj 2018, 20:40)
anonymous [neregistrovani]

Tereza

Spreciti uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu,,,,rece Tereza Mej,ali zato oni mogu da rade sta hoce!!!