Mej: Sprečiti uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu

Rusija pokušava da utiče na evropske zemlje i zemlje Zapadnog Balkana zloupotrebom informacija, sajber napadima i propagandom, smatra britanska premijerka Tereza Mej.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je u Skoplju da je važno da se spreči uticaj Rusije u Evropi i u zemljama Zapadnog Balkana.

"Rusija pokušava da utiče na evropske zemlje i zemlje Zapadnog Balkana zloupotrebom informacija, sajber napadima i propagandom. Važno je da se ujedinimo protiv Rusije, a podrška Makedonije i drugih zemalja od velikog je značaja za nas", rekla je Mejova, koja je posle Samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji doputovala u zvaničnu posetu Skoplju.

Britanska premijerka je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Makedonije Zoranom Zaevim istakla da će na samitu u Londonu, kao i na samitu u Sofiji, glavna tema biti bezbednost regiona i ruski uticaj na njega, prenela je agencija Makfaks.

Dodala je da Britanija u potpunosti podržava Makedoniju u rešavanju spora oko imena sa Grčkom i dodala da je brzo rešenje više nego potrebno.

"Sukobi iz prošlosti znaju ponekad da budu teški i nerešivi, ali jednom za svagda moramo da se suočimo sa njima. Uz dobru volju svi možemo da napredujemo", poručila je Mejova.

Dodala je da je Britanija donela odluku da bude domaćin ovogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu u julu u okviru Berlinskog procesa u cilju podsticanja pozitivnog rasta, navodi MIA.

Prema njenim rečima, u fokusu predstojećeg samita su poboljšanje ekonomske stabilnosti, unapređenje bolje političke saradnje i prevazilaženje pitanja nasleđa koji proističu iz sukoba tokom protekle tri decenije.

"Vaša zemlja je integralni deo Evrope. I znamo da je snažan, stabilan i prosperitetan region Zapadnog Balkana od koristi za sve evropske zemlje. Naše prijateljstvo i naš odnos će nastaviti da se produbljuju", poručila je Mejova.

Zaev je rekao da današnja poseta britanske premijerke Makedoniji potvrđuje da Britanija ostaje posvećena i angažovana u napretku Zapadnog Balkana i da će se na samitu u Londonu ponovo potvrditi pozitivni instrumenti saradnje na Zapadnom Balkanu u oblasti ekonomije, saobraćaja, bezbednosti i integracije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво