Bela kuća: SAD nastavljaju pripreme za susret Trampa i Kima

Portparolka Bele kuće Sara Sanders navodi da SAD nastavljaju dalje sa planovima za samit između američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, koji bi trebalo da se održi 12. juna u Singapuru.

Pripreme se nastavljaju uprkos pretnjama Severne Koreje da će odustati od samita ukoliko SAD nastave da insistiraju da obustavi svoj nuklearni program, prenosi Rojters.

"Sa naše strane ništa se nije promenilo. To je bio poziv koji je ponudila Severna Koreja i koji smo mi prihvatili i nastavljamo sa pripremama", navela je Sara Sanders.

Severna Koreja je nešto ranije izdala ljutito saopštenje u kome je najavila da će otkazati samit ako SAD budu insistirale na nuklearnom razoružanju.

Navodi da nije zainteresovana za "jednostrani" samit čiji je cilj pritisak na Pjongjang da napusti svoj nuklearni program.  

U saopštenju emitovanom preko državnih medija, Severna Koreja je poručila da je mnogo očekivala od samita, ali da se "totalno razočarala" zbog "neodgovornih izjava" iz SAD.

Severnokorejci su uprli prstom u Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji je u televizijskom intervjuu koji je dao tokom vikenda rekao da bi na Severnu Koreju trebalo primeniti "libijski model" denuklearizacije.

Američki predsednik je, međutim, rekao da ne teži takozvanom "libijskom modelu" kako bi nagovorio Severnu Koreju na denuklearizaciju. 

Prvobitno je Pjongjang otkazao razgovore na najvišem nivou sa Seulom zbog kontinuiranih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD. 

Dvonedeljne vojne vežbe koje su počele su u petak, u Severnoj Koreji okarakterisane su kao priprema za invaziju i provokacija usred otopljavanja odnosa na Korejskom poluostrvu, prenosi Raša tudej.

"Ova vežba, koja nas ima na meti, sprovodi se širom Južne Koreje, nesumnjivo dovodi u pitanje deklaraciju iz Panmundžoma i jasna je vojna provokacija koja se protivi pozitivnim političkim pomacima na Korejskom poluostrvu", saopštila je Severna Koreja, a preneo KCNA. 

Pentagon: Vojna vežba sa Južnom Korejom rutinska i odbrambena

Pentagon je saopštio da je vojna vežba sa Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera, nakon što je zbog te vežbe Pjongjang otkazao planirani sastanak na visokom nivou sa severnim susedom.

Pukovnik Rob Mening rekao je da je cilj te vežbe da poboljša sposobnosti SAD i Južne Koreje da deluju zajedno, prenosi AP.

Kim i Tramp bi trebalo da se sastanu 12. juna u Singapuru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво