Bela kuća: SAD nastavljaju pripreme za susret Trampa i Kima

Portparolka Bele kuće Sara Sanders navodi da SAD nastavljaju dalje sa planovima za samit između američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, koji bi trebalo da se održi 12. juna u Singapuru.

Pripreme se nastavljaju uprkos pretnjama Severne Koreje da će odustati od samita ukoliko SAD nastave da insistiraju da obustavi svoj nuklearni program, prenosi Rojters.

"Sa naše strane ništa se nije promenilo. To je bio poziv koji je ponudila Severna Koreja i koji smo mi prihvatili i nastavljamo sa pripremama", navela je Sara Sanders.

Severna Koreja je nešto ranije izdala ljutito saopštenje u kome je najavila da će otkazati samit ako SAD budu insistirale na nuklearnom razoružanju.

Navodi da nije zainteresovana za "jednostrani" samit čiji je cilj pritisak na Pjongjang da napusti svoj nuklearni program.  

U saopštenju emitovanom preko državnih medija, Severna Koreja je poručila da je mnogo očekivala od samita, ali da se "totalno razočarala" zbog "neodgovornih izjava" iz SAD.

Severnokorejci su uprli prstom u Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji je u televizijskom intervjuu koji je dao tokom vikenda rekao da bi na Severnu Koreju trebalo primeniti "libijski model" denuklearizacije.

Američki predsednik je, međutim, rekao da ne teži takozvanom "libijskom modelu" kako bi nagovorio Severnu Koreju na denuklearizaciju. 

Prvobitno je Pjongjang otkazao razgovore na najvišem nivou sa Seulom zbog kontinuiranih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD. 

Dvonedeljne vojne vežbe koje su počele su u petak, u Severnoj Koreji okarakterisane su kao priprema za invaziju i provokacija usred otopljavanja odnosa na Korejskom poluostrvu, prenosi Raša tudej.

"Ova vežba, koja nas ima na meti, sprovodi se širom Južne Koreje, nesumnjivo dovodi u pitanje deklaraciju iz Panmundžoma i jasna je vojna provokacija koja se protivi pozitivnim političkim pomacima na Korejskom poluostrvu", saopštila je Severna Koreja, a preneo KCNA. 

Pentagon: Vojna vežba sa Južnom Korejom rutinska i odbrambena

Pentagon je saopštio da je vojna vežba sa Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera, nakon što je zbog te vežbe Pjongjang otkazao planirani sastanak na visokom nivou sa severnim susedom.

Pukovnik Rob Mening rekao je da je cilj te vežbe da poboljša sposobnosti SAD i Južne Koreje da deluju zajedno, prenosi AP.

Kim i Tramp bi trebalo da se sastanu 12. juna u Singapuru.

broj komentara 0 pošalji komentar