Tora položio zakletvu za predsednika Katalonije

Katalonski separatista Kim Tora položio je zakletvu kao novi lider španske pokrajine Katalonije. Funkciju je formalno preuzeo u Barseloni, a izabran je u katalonskom parlamentu u ponedeljak, preneo je AP.

Španska vlada, koja obično šalje svoje predstavnike na regionalne ceremonije, to danas nije učinila jer su katalonske vlasti pokušale da diktiraju ko od vladinih zvaničnika može da bude prisutan, što je Madrid odbio.

Mala katalonska separatistička partija CUP uzdržala se u ponedeljak od glasanja, čime je bio otvoren put da katalonski parlament u drugom i poslednjem pokušaju za novog lidera izabere separatističkog kandidata Kima Toru i formira novu vladu.

Kimu Tori, koji je blizak saradnik bivšeg katalonskog lidera Karlesa Puđdamona, nedostajala su prošle subote dva glasa kako bi ostvario potrebnu apsolutnu većinu da postane lider.

Glasanje je ponovljeno, ali je bila dovoljna i obična većina glasova, čime je okončana višemesečna politička paraliza u Kataloniji, naveo je Rojters.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво