Crvena uzbuna na Havajima, lava pokrenula niz zemljotresa

Na havajskom Velikom ostrvu proglašena je crvena uzbuna za avio-sabraćaj zbog ogromnog oblaka pepela iz vulkana Kilauea, nakon što se lava pokrenula i uzrokovala niz zemljotresa od kojih je najjači 4,4 stepeni Rihtera. Iz samog vulkana je počelo da izleće kamenje veće od pola metra.

Potresi su oštetili puteve i zgrade na Velikom ostrvu. Snažno kamenje prečnika 60 centimetara pronađeno je na parkingu na oko par stotina metara od kratera vulkana.

Kako se navodi u saopštenju Havajske opservatorije za vulkane, to odražava "najsnažnije eksplozije koje su primećene i mogle bi da nagoveste novu eksplozivnu aktivnost", prenosi AP.

Toksični oblak se kreće na visini od preko tri kilometra, šireći sivu prašinu unaokolo.

Nadrealno deluje scena u kojoj se vide igrači golfa, koji kao da nisu svesni mogućih posledica erupcije vulkana, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Najsnažniji potres dogodio se jutros i bio je jačine 4,4 stepeni Rihterove skale. Dno kratera je opalo za 90 centimetara, navodi AP ističući da postoji opasnost od snažne eksplozivne erupcije na vrhu vulkana.

Iz kratera povremeno izbija pepeo koji je vetar naneo prema nekoliko sela, gde je, međutim, sada vidljiv samo u tragovima.

Strucnjaci upozoravaju da zemljotres može da pokrene odrone i podzemne stene i otvori nove tunele za tok lave.

Naučnici su u pripravnosti zbog moguće veće aktivnosti vulkana.

Geolozi upozoravaju da bi na vrhu vulkana moglo da dođe do eksplozivne erupcije koja bi izbacila ogromno kamenje i pepeo u visinu od više metara, ali nije sigurno da li bi se i kada to moglo dogoditi.

Zbog opasnih gasova iz vulkana zvaničnici su izdali i zdravstveno upozorenje za obližnje stanovništvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво