Tusk: Hvala Trampu, oslobodio je Evropu svih iluzija

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da je američki predsednik Donald Tramp "oslobodio Evropu svih iluzija" u vezi sa trgovinskim sporom i povlačenjem iz nuklearnog sporazuma sa Iranom. Očekuje da će Samit u Sofiji kao rezultat doneti približavanje "prijatelja sa Zapadnog Balkana" Evropskoj uniji.

Donald Tusk je ocenio da EU mora da bude ujedinjena kako bi se suočila sa novim fenomenom – "hirovitim samopouzdanjem američke administracije", prenosi Rojters.

"Posmatrajući poslednje odluke predsednika Trampa, neko bi čak mogao da pomisli da vam sa takvim prijateljem ne trebaju neprijatelji. Iskreno govoreći, Evropa bi trebalo da bude zahvalna predsedniku Trampu jer smo se, zahvaljujući njemu, oslobodili svih iluzija", rekao je Tusk.

Prema njegovim rečima, Tramp je pomogao Evropljanima da shvate da, "ako vam treba ruka koja pomaže, naći ćete je na kraju vaše ruke".

"Samit prilika za približavanje prijatelja sa Zapadnog Balkana EU"

Govoreći o sutrašnjem Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, predsednik Evropskog saveta je rekao da će to biti prilika da i EU i region potvrde da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana.

"Sutra ćemo se sastati kolektivno sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana prvi put u poslednjih 15 godina. To će biti prilika za obe strane da potvrde kako evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana", rekao je Tusk.

Osim tog, kako je naveo, dugoročnog pogleda, EU želi da pokaže da sada i ona brine o socijalno-ekonomskom razvoju regiona.

"Investicije u infrastrukturu i veze među ljudima sa i unutar Zapadnog Balkana su u najboljem interesu i EU i to će biti cilj našeg samita", poručio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da očekuje da će Samit u Sofiji kao rezultat doneti približavanje "prijatelja sa Zapadnog Balkana" Evropskoj uniji.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво