Tusk: Hvala Trampu, oslobodio je Evropu svih iluzija

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da je američki predsednik Donald Tramp "oslobodio Evropu svih iluzija" u vezi sa trgovinskim sporom i povlačenjem iz nuklearnog sporazuma sa Iranom. Očekuje da će Samit u Sofiji kao rezultat doneti približavanje "prijatelja sa Zapadnog Balkana" Evropskoj uniji.

Donald Tusk je ocenio da EU mora da bude ujedinjena kako bi se suočila sa novim fenomenom – "hirovitim samopouzdanjem američke administracije", prenosi Rojters.

"Posmatrajući poslednje odluke predsednika Trampa, neko bi čak mogao da pomisli da vam sa takvim prijateljem ne trebaju neprijatelji. Iskreno govoreći, Evropa bi trebalo da bude zahvalna predsedniku Trampu jer smo se, zahvaljujući njemu, oslobodili svih iluzija", rekao je Tusk.

Prema njegovim rečima, Tramp je pomogao Evropljanima da shvate da, "ako vam treba ruka koja pomaže, naći ćete je na kraju vaše ruke".

"Samit prilika za približavanje prijatelja sa Zapadnog Balkana EU"

Govoreći o sutrašnjem Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, predsednik Evropskog saveta je rekao da će to biti prilika da i EU i region potvrde da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana.

"Sutra ćemo se sastati kolektivno sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana prvi put u poslednjih 15 godina. To će biti prilika za obe strane da potvrde kako evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana", rekao je Tusk.

Osim tog, kako je naveo, dugoročnog pogleda, EU želi da pokaže da sada i ona brine o socijalno-ekonomskom razvoju regiona.

"Investicije u infrastrukturu i veze među ljudima sa i unutar Zapadnog Balkana su u najboljem interesu i EU i to će biti cilj našeg samita", poručio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da očekuje da će Samit u Sofiji kao rezultat doneti približavanje "prijatelja sa Zapadnog Balkana" Evropskoj uniji.

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 18. maj 2018, 09:58)
anonymous [neregistrovani]

Putin-Merkel

Evropa se vraća Rusiji. Ako je Putin pomogao Ttrampu degradirajući Hilari i Demokratsku stranku očigledno je uradio pravu stvar.Ja vidim dobar razvoj situacije za nas.

(četvrtak, 17. maj 2018, 13:26)
Пролеће [neregistrovani]

Једна од илузија

Остаје да се надамо да је једна од 'свих илузија' била и она о независном и међународно признатом Космету. Хвала

(četvrtak, 17. maj 2018, 10:50)
anonymous [neregistrovani]

tusk

Dakle, Tusk je priznao da je Evropa živela u iluziji da je Amerika nešto dobro? 

(četvrtak, 17. maj 2018, 07:11)
mirjana [neregistrovani]

american dream!!!

Konacno da smo se probudili iz tog "americkog sna" koji je za nas nocna mora!!!

(četvrtak, 17. maj 2018, 01:57)
anonymous [neregistrovani]

Trump je doneo istinu

Draga Evropo..ne trebate vi Zapadnom Balkanu.
Ne trebate vi nikome.
Sto se tice Srbije...najmanje ste njoj potrebni.A i Amerika!

(sreda, 16. maj 2018, 23:42)
007 [neregistrovani]

Gospodo

Ne zanosite se previse "nezavisnom" Evropom.

(sreda, 16. maj 2018, 23:26)
anonymous [neregistrovani]

Maka

ovaj Tusk je dobar covek, steta sto sad evropa mora da se bori i sa saveznikom Amerikom, treba neko da kaze Trampu da iskulira malo preterano je politika postala Trampovska.

(sreda, 16. maj 2018, 20:19)
milan [neregistrovani]

Prijateljstvo?

U nekim svetskim sredstvima informisanja sam pročitao
da je Tusk rekao da Europi nisu potrebni neprijatelji kad
sada imaju takvog prijatelja kakav je Tramp(!?).

(sreda, 16. maj 2018, 16:05)
anonymous [neregistrovani]

Крај једне илузије

Конкурентно неспособна америка се панично плаши евроазијског повезивања од Владивостока до Лисабона. Не схватајући да је то неминовност. Па већ данас, захваљујући Трамповом глупошћу са Ираном, 12% целокупних светских дневних потреба за нафтом иде преко берзе у Шангају где се нафта искључиво купује за ЈУАНЕ. А данас је ЕУ најавила нафтни евро и стварање посебног платног система за америку и остатак света.

(sreda, 16. maj 2018, 15:46)
anonymous [neregistrovani]

Obama Nobelovac

Kako niste shvatli da napredna Evropa odgovara Rusima, a ne odgovara Amerikancima. Tako to ide. Naterajte Ukrajinu da smiri živce, a takođe i da neke bivše članive Varšavskog pakta smanje histeriju. Otvorite se prema Rusiji i Evropa će krenuti napred.