Rahoj spreman za razgovor sa novim katalonskim liderom

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da je spreman na razgovore sa novim katalonskim liderom Kvimom Torom "sve dok poštuju ono što je utvrđeno španskim zakonom".

Rahoj je to rekao u utorak na konferenciji za novinare u Sofiji, a nakon što su Toro i bivši katalonski lider Karles Puđdamon pozvali Madrid da okonča direktnu vladavinu u regionu i vrati kontrolu nad finansijama Katalonije regionalnoj vladi, prenosi briselski portal Politiko.

Rahoj je kazao da je spreman da zajedno rade na dogovoru, kako bi rešili "ćorsokak" u kome se trenutno nalazi vlada te španske pokrajine i naglasio da može da bude samo jedan predsednik u Kataloniji, kao i da će se samo institucije uspostavljene ustavom zemlje smatrati "valjanim".

Prema njegovim rečima, "perspektiva obnovljenih pregovora je pozitivna", ističući da je njegov stav o toj temi "dobro poznat".

"Nije bilo nezavisnosti (u Kataloniji), niti će biti. Ja ću raditi kako bih osigurao da se zakon podrži i da (regionalne vlade) ne rade u korist nekoliko, već za sve (španske) građane", rekao je Rahoj.

broj komentara 0 pošalji komentar