Rohani: Tramp loše procenio Iran kad se povukao iz sporazuma

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da je Donald Tramp očekivao da će Teheran napustiti nuklearni sporazum, nakon što se Vašington povukao iz njega. Iran neće podleći pritiscima SAD, dodao je Rohani.

Rohani je dodao da je Teheran odbio da sledi taj plan i da je pokušao da spasi sporazum, zajedno sa ostalim potpisnicama.

"Tramp je igrao prvu kartu, ali je pogrešno proračunao drugi potez... jer Iran nije sledio taj plan", rekao je Rohani, preneo je Rojters pozivajući se na agenciju ISNA. 

Nakon što je Vašington uveo sankcije guverneru Centralne banke Irana, Rohani je rekao da Iran neće podleći pritiscima SAD.

"Oni misle da mogu da učine da se iranska nacija preda vršeći pritisak na Iran, sankcijama i čak pretnjama ratom. Iranska nacija odupreće se američkim zaverama", poručio je Rohani. 

Trampova administracija označila je juče guvernera Centralne banke Irana Valiolaha Seifa kao teroristu i uvela mu sankcije kako bi dodatno izolovala Iran od svetskog finansijskog sistema. 

Ministarstvo finansija SAD optužuje Seifa da je pomogao da se više miliona dolara prebaci paravojnoj organizaciji Hezbolah, koju podržava Iran. 

Ministar finansija Stiven Mnučin rekao je da je Seif tajno prebacivao novac od iranske Revolucionarne garde preko Islamske banke al-Bolad u Iraku kako bi pomogao Hezbolahu. 

Iračka banka i njen guverner su takođe kažnjeni sankcijama.

SAD su najavila i da će uvesti i takozvane sekundarne sankcije Seifu, što znači da bi svi koji posluju s njim mogli da budu isključeni iz američkog finansijskog sistema. 

Tramp je 8. maja saopštio da se Vašington povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom jer je, kako je naveo, taj sporazum ostavio otvorena vrata Iranu da zaobilazi ograničenja i razvije nuklearnu bombu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво