Pjongjang otkazao dijalog sa Seulom, upitan i susret sa Trampom

Severna Koreja otkazala je samit sa Južnom Korejom i zapretila da će otkazati sastanak Kim Džong Una sa američkim predsednikom Donaldom Trampom zbog američkih vojnih vežbi sa Južnom Korejom.

Prvobitno je Pjongjang otkazao razgovore na najvišem nivou sa Seulom zbog kontinuiranih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD, a kasnije je doveo u pitanje da li će samit sa SAD moći da se održi po planu.

Dvonedeljne vojne vežbe počele su u petak, javio je Jonhap.

Vežbe su u Severnoj Koreji okarakterisane kao priprema za invaziju i provokacija usred otopljavanja odnosa na Korejskom poluostrvu, prenosi Raša tudej.

"Ova vežba, koja nas ima na meti, sprovodi se širom Južne Koreje, nesumnjivo dovodi u pitanje deklaraciju iz Panmundžoma i jasna je vojna provokacija koja se protivi pozitivnim političkim pomacima na Korejskom poluostrvu", saopštila je Severna Koreja, a preneo KCNA.

AFP javlja da vlast Severne Koreje preti da će otkazati i samit sa SAD, tokom kojeg je trebalo da se sretnu severnokorejski lider Kim Džong Un i američki predsednik Donald Tramp, koji je zakazan za 12. jun u Singapuru.

Međutim, Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit.

Ovakva reakcija dolazi samo nekoliko sati nakon što su se Seul i Pjongjang dogovorili da 16. maja održe razgovore na visokom nivou. Planirano je da lideri dve Koreje razgovaraju o koracima neophodnim za praćenje plana demilitarizacije Korejskog poluostrva.

AP navodi da je cilj sastanka u demilitarizovanoj zoni bio da se smanje tenzije i započnu razgovori o ujedinjenju porodica koje su razdvojene tokom Korejskog rata.

Pentagon: Vojna vežba sa Južnom Korejom rutinska i odbrambena 

Pentagon je saopštio da je vojna vežba sa Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera, nakon što je zbog te vežbe Pjongjang otkazao planirani sastanak na visokom nivou sa severnim susedom.

Pukovnik Rob Mening rekao je da je cilj te vežbe da poboljša sposobnosti SAD i Južne Koreje da deluju zajedno, prenosi AP.

Vežba je počela u ponedeljak i planirano je da traje do 25. maja.

Mening je dodao da je to godišnja vežba i da je njen odbrambeni karakter jasan već decenijama i da se nije promenio.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво