Le Drijan: Eksplozivna situacija na Bliskom istoku

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan opisao je situaciju na Bliskom istoku kao "eksplozivnu" i kritikovao SAD zbog jednostranih postupaka u tom regionu.

"Situacija na Bliskom istoku je eksplozivna, sprovodi se nasilje, na pomolu bi mogao biti rat", rekao je Le Drijan poslanicima u francuskom parlamentu, prenosi Rojters.

Šef francuske diplomatije je istakao da bezbednost Izraela kojoj je, kako je naveo, Francuska privržena, ne može da opravda ovakav nivo nasilja, navode francuski mediji.

"I Palestinci imaju pravo na mir i bezbednost", rekao je Le Drijan, podsetivši na "osnovno pravo" Palestinaca na mirne proteste.

Le Drijan je ocenio da akcija izraelske vojske tokom jučerašnjih protesta Palestinaca nije bila opravdana niti srazmerna.

"Treba uzeti u obzir humanitarnu situaciju u ovoj zoni Gaze gde većina stanovnika živi u očaju i odsustvu perspektive", zaključio je šef francuske diplomatije.

U protestima organizovanim zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim u ponedeljak je došlo do teškog nasilja kada je izraelska vojska otvorila vatru na demonstrante, mahom Palestince, i tom prilikom ubila najmanje 58, a ranila najmanje 2.700 osoba.

broj komentara 0 pošalji komentar