Rohani: Istorijske greške koje će izolovati SAD

Odluke Vašingtona da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma i premesti ambasadu u Izraelu u Jerusalim su istorijske greške koje će izolovati SAD, napominje iranski predsednik Hasan Rohani.

"Istorija će pokazati da su ove dve odluke američke vlade pogrešne... Vašington će biti izolovan zbog ovih pogrešnih odluka", rekao je Rohani, javila je agencija Tasnim.

Rohani je prethodno od Evropske unije zatražio da se suprotstavi "ilegalnim i nelogičnim" akcijama SAD, poručivši da bi Teheran, nakon povlačenja Vašingtona iz nuklearnog sporazuma, mogao da ostane potpisnik sporazuma "samo ako od njega ima punu korist".

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamad Džavad Zarif rekao je, posle sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, da su pregovori Irana sa evropskim zemljama u cilju spasavanja nuklearnog sporazuma "na dobrom putu" uprkos povlačenju SAD, prenosi Rojters.

Istovremeno, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Moskva ne isključuje scenario povlačenja Teherana iz nuklearnog sporazuma, postignutog između Irana i svetskih sila 2015. godine, naveo je Tas.

Iran će ponovo obogaćivati uranijum ako ne spase sporazum

Iran će ponovo početi sa obogaćivanjem uranijuma ako ne bude mogao da nađe način da spase nuklearni sporazum sa EU iz 2015, nakon što su se SAD prošle sedmice povukle iz tog sporazuma, saopštio je portparol iranske vlade.

"Ako naši interesi ne budu očuvani, mi ćemo se povući iz sporazuma i nastavićemo sa obogaćivanjem uranijuma do 20 odsto, ili bilo kog nivoa do kog budemo želeli", citirala je poluzvanična novinska agencija Tasnim reči portparola vlade Bagera Nobahta.

Prema odredbama sporazuma, Iranu je dozvoljeno da obogaćuje uranijum do oko četiri odsto, navodi Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp je 8. maja saopštio da se Vašington povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom jer je, kako je naveo, taj sporazum ostavio otvorena vrata Iranu da zaobilazi ograničenja i razvije nuklearnu bombu.

Britanija, Francuska i Nemačka pozvale su sve ostale potpisnike sporazuma da ostanu posvećeni obavezama u skladu sa sporazumom.

broj komentara 0 pošalji komentar