Ukrajina, racije u dve kancelarije ruskih državnih medija

Ruska državna novinska agencija "RIA novosti" saopštila je da su pripadnici ukrajinske službe bezbednosti ušli u njeno dopisništvo u Kijevu i da su najmanje jednog novinara priveli na ispitivanje. Glavna urednica "Raša tudej" Margarita Simonjan navodi da su telefonske veze u njihovoj kanceariji u Kijevu blokirane. Dmitrij Peskov: Moskva će reagovati recipročno na poteze ukrajinske službe bezbednosti protiv ruskih medija.

Ukrajinske bezebednosne službe sprovele su racije u dve kancelarije ruskih državnih medija u prestonici Ukrajine, Kijevu, saopštili su ti mediji.

Ruska državna novinska agencija RIA novosti saopštila da je sprovedena racija u njenoj kacelariji u Kijevu i da je šef biroa zadržan na ispitavanju.

Agencija navodi da su ukrajinske bezbednosne snage upale u kancelariju i da od tada ne mogu da dođu u konatakt sa svojim dopisnicima.

Još jedan ruski državni medij Raša tudej saopštio je da ne može da kontaktira svoje osoblje u Kijevu nakon racije, preneo je AP.

Glavna urednica Raša tudej Margarita Simonjan napisala je na Tviter nalogu da su telefonske veze u njihovoj kanceariji u Kijevu blokirane i da je njihov ukrajinski vebsajt oboren. 

Ukarjinska bezbednosna agencija SBU kasnije je potvrdila da je sprovela racije.

U saopštenju SBU se navodi da istražuju mrežu madija, koje kontroliše ruska vlada, a koriste se kao oruđe u hibridnom ratu protiv Ukrajine.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavio je da će Rusija zatražiti pristup novinarima agencije RIA Novosti koji su privedeni u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Moskva reagovati recipročno na poteze ukrajinske službe bezbednosti protiv ruskih medija i da će braniti interese novinara, prenosi Tas.

"Recipročne mere biće sigurno preduzete, ali da bismo mogli da kažemo nešto više najpre moramo da dobijemo detaljnije informacije", rekao je Peskov.

 

broj komentara 0 pošalji komentar