Rusija za veću saradnju u razvoju mirnodopske nuklearne energije

Međunarodni forum Atomekspo otvoren je u Sočiju plenarnom sesijom "Globalno partnerstvo - zajednički uspeh", a predsednik Rusije Vladimir Putin je tim povodom poručio da Rusija želi da pojača međunarodnu saradnju u cilju razvoja nuklearne energije za mirnodopske svrhe.

Načelnik administracije predsednika Rusije Sergej Kirijenko, koji je i predsednik Upravnog odbora Rosatoma, na zvaničnom otvaranju Atomekspa pročitao je poruku Putina, koji nije mogo da prisustvuje tom skupu.

Srbija je danas prvi put nastupila na međunarodnom forumu Atomekspo, a otvaranju je ispred Vlade Srbije prisustvovao ministar za inovacije Nenad Popović.

"Rusija je lider u razvoju nuklearne energije", naveo je Putin dodajući da Rusija želi dodatno da pojača tu poziciju upravo međunarodnim partnerstvom.

Putin je u poruci pozdravio učesnike Atomekspa ističući da je taj forum u prethodnih 10 godina izrastao u najvažniji događaj u toj oblasti, kao i da danas Atomekspu prisustvuju velike kompanije.

Kako je rekao, na tom prestižnom forumu se vode diskusije na visokom nivou u oblasti razvoja nuklearne energije.

Putin je istakao i da očuvanje životne sredine, kao i razvoj održive energije, treba da bude prioritet u narednom periodu, ali i da nuklearna energija ima lidersku poziciju u razvoju održive energije.

Atomekspo, koji se održava od 14. do 16. maja, najveća je izložbena i poslovna platforma za diskusiju o trenutnom stanju nuklearne industrije i postavljanju budućih trendova i održava se jednom godišnje, počevši od 2009. godine u organizaciji Državne korporacije za atomsku energiju ROSATOM.

Učestvuje više od 600 svetskih kompanija i više od 1.500 eksperata u toj oblasti, a akreditovano je više od 400 predstavnika medija.

Učesnicima će biti pružena prilika da predstave svoj portfolio svetskim liderima nuklearne energije.

Forumu prisustvuju rukovodioci ključnih kompanija koje rade u globalnoj nuklearnoj industriji, vladinim agencijama, međunarodnim i nekomercijalnim organizacijama i vodeći stručnjaci.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво