Erdogan: Amerika zanemaruje pravo i pravdu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao, kritikujući odluku Vašingtona da svoju ambasadu premesti u Jerusalim, da Amerika zanemaruje pravo i pravdu, ignorišući međunarodnu zajednicu.

Redžep Tajip Erdogan je u saopštenju, objavljenom kasno sinoć, naveo da taj potez SAD predstavlja "nagradu" izraelskoj vladi uprkos tome što Izrael podriva napore za rešavanje višedecenijskog sukoba.

S druge strane, Palestinci se "kažnjavaju", naveo je Erdogan.

"Istorija i čovečanstvo nikada neće zaboraviti nepravdu koja je naneta našoj palestinskoj braći", kazao je Erdogan, preneo je AP.

Sedište ambasade SAD u Izraelu od danas će biti u Jerusalimu, a savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa oštro je zbog toga kritikovao američkog predsednika Donalda Trampa, ističući da je američka administracija "bazirana na lažima".

Ivanka Tramp i Džered Kušner, kćerka i zet predsednika SAD Donalda Trampa, stigli su juče u Izrael da bi prisustvovali otvaranju nove američke ambasade u Jerusalimu. Njih dvoje će u funkciji visokih savetnika u Beloj kući prisustvovati ceremoniji, sa koje će Tramp izostati, navodi Bi-Bi-Si.

Podseća se da je se prebacivanje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim poklapa sa proslavom 70. godišnjice državnosti Izraela. Ova zemlja Jerusalim smatra "večnom i nedeljivom" prestonicom, dok Palestinci tvrde da im pripada Istočni Jerusalim, koji se od bliskoistočnog rata iz 1967. nalazi pod izraelskom okupacijom, i očekuju da tu bude prestonica buduće palestinske države.

Bi-Bi-Si navodi da će u postojećem konzulatu SAD u Jerusalimu biti otvorena privremena mala američka ambasada, a veća zgrada biće izgrađena kasnije kada ostatak ambasade bude prebačen iz Tel Aviva.

Očekuje se da će se Tramp obratiti okupljenima na današnjem događaju putem video linka. 

Pored njegove kćerke i zeta otvaranju će, kako je ranije najavljeno, prisustvovati i ministar finansija SAD Stiven Mnučin i zamenik šefa Stejt departmenta Džon Saliven.

AP je ranije izvestio da će ambasada SAD u Jerusalimu imati najmanje 50 zaposlenih,

Ambasada će biti otvorena u ustanovi SAD koja je prethodno bila namenjena izdavanju viza i pasoša.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво