Novi napad u Indoneziji, ranjeno 10 osoba

Najmanje četiri policajca i šest civila ranjeno je u bombaškom napadu na sedište policije u Surabaji, drugom najvećem gradu Indonezije. Islamska država preuzela odgovornost za napad.

Samoubilački napad ispred sedišta policije u Surabaji, drugom najvećem gradu Indonezije, izvela je petočlana porodica, među kojima i osmogodišnje dete.

Oni su se dovezli sa dva moticikla i razneli na kontrolnom punktu ispred policijske stanice, izjavio je šef policije Tito Karnavijan.

Prema njegovim rečima, dete je preživelo, prenele su agencije.

Napad je izveden nakon što je najmanje 13 osoba ubijeno, a 40 ranjeno u samoubilačkim bombaškim napadima na tri crkve u Surabaji. Odgovornost za te napada preuzela je Islamska država.

Karnavijan je juče izjavio i da su napad na tri crkve izveli članovi iste porodice – otac, majka i četvoro dece uzrasta od devet do 18 godina.

Naveo je da je ova porodica boravila u Siriji, gde je Islamska država do skora kontrolisala veliki deo teritorije.

Otac je aktivirao automobil-bombu, a dvojica sinova od 18 i 16 godina su koristili motor prilikom napada, dok je majka je izvela napad zajedno sa dvoje dece uzrasta 12 i devet godina.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo je bombaške napade u Surabaji, drugom najvećem gradu u toj zemlji, nazvao "varvarskim", preneo je Rojters.

"Naredio sam policiji da istraži i razbije mreže odgovornih", rekao je Vidodo na konferenciji za medije koju je održao zajedno sa Karnavijanom.

Na snimku sigurnosnih kamera vidi se da su novi napad izvele četiri osobe koje su se sa dva motocikla dovezle do sedišta policije. Potom je jedan od motorcikala eksplodirao, preneo je AP.

Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska država na svetu, a posle bombaškog napada islamista koji se dogodio 2002. na Baliju, kada je ubijeno 202 ljudi, indonežanske vlasti vrši neprekidan pritisak na ekstremiste.

Ta zemlja je, međutim, kako je navela američka agencija, suočena sa novom pretnjom zbog povratka sa Bliskog istoka onih koji su se borili u redovima Islamske države, čime se oživljavaju lokalne ekstremističke mreže.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. maj 2018, 12:43)
Воронцов [neregistrovani]

Куда се све разишло то семе зла

Семе зла исламског тероризма раширило се широм света. Данас свет нема болест кугу али има за вратом исламски тероризам