MI-5: Rusija pokušava da sprovede agresivne i štetne akcije

Velika Britanija i Evropska unija moraju da izgrade blisko partnerstvo u oblasti bezbednosti nakon Bregzita, kako bi sprečili napade takozvane Islamske države i suprotstavili se pokušajima Rusije da podrije zapadne demokratije, izjavio je šef britanske obaveštne službe MI-5 Endru Parker.

Endru Parker će o odnosima Britanije i EU govoriti u Berlinu, na skupu nemačke obaveštajne službe BfV, a u taj govor uvid je imao Rojters.

Prema njegovim rečima, pripadnici ID planiraju "razorne i složenije napade".

"Evropska obaveštajna saradnja danas je jednostavno neprepoznatljiva u odnosu na ono kako je izgledalo pre pet godina", rekao je Parker.

Parker je pohvalio grupu za borbu protiv terorizma (CTG) u kojoj se osim 28 zemalja članica EU nalaze i Švajcarska i Norveška i u kojoj razmenjuju obaveštajne podatke.

U svom govoru, on je označio Rusiju kao neprijateljsku državu koja pokušava da sprovede "agresivne i štetne akcije" uz pomoć svoje vojske i obaveštajnih službi.

Kako se navodi, Britanija traži novi bezbednosni sporazum sa EU kako bi osigurala kontinuirani pristup tajnim informacijama iz glavnih zemalja EU i nakon Bregzita.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. maj 2018, 14:39)
anonymous [neregistrovani]

demokracija- a dozvoljava slavlje u Blajburgu. ..

Cudna je to demokracija u EU. ..

nitko od zvanicnika EU nije osudio slavlje nacista i ustasa gdje su stradali neduzni civili i cak bebe. ..
bas cudna EU drmokracija. ..

(ponedeljak, 14. maj 2018, 12:03)
глас разума [neregistrovani]

Киша и магла...

Баш као што неко рече, имају кишу и маглу на острву... али је право питање, до када ће моћи још тако успешно да продају ту своју маглу??? И нарочито оно коме?

(ponedeljak, 14. maj 2018, 10:48)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Odavno su mnoge drzave shvatile vasu lazljivu politiku a mi to sporo shvatamo jer smo nauceni da ste vi primer demokratije i pravednosti, ali vi svakim danom urusavate sopstveni imidz i sve vam se manje veruje.

(ponedeljak, 14. maj 2018, 09:34)
anonymous [neregistrovani]

Uf, uf...

"Zapadna demokratija" - da se naježiš momentalno... Zapad je na zalasku na radost svih slobodnih naroda.

(ponedeljak, 14. maj 2018, 09:21)
anonymous [neregistrovani]

Istorija se ponavlja!

Uvek je dobro je da se setimo istorije kada slusamo ili citamo poruke koje dolaze iz Velike Britanije.
Toliko puta se ponovilo podmetanje, lazi, intrigue, omalovazavanja, kada neko od njihovih politicara nesto komentarise ili predlaze.
Istoriski u savkom slucaju njihove poruke su varljive I nikada nisu namenjene nama ili bilo kome da bi nam bilo dobro u sustini uvek je suprotno I uvek lose. Ovde ne mislim o narodu vec o politicarima iz Velike Britanije,

(ponedeljak, 14. maj 2018, 08:59)
anonymous [neregistrovani]

Питање

Како то Руси подривају западне демократије? Може ли то мало прецизније да се објасни, или је то само фраза која служи као алиби?

(ponedeljak, 14. maj 2018, 08:58)
Nenad [neregistrovani]

Re: Zasto su se Britanci okomili na Rusiju?

Zato sto su svesni da zive na najsiromasnijem parcetu zemlje govorim o prirodnim resursima a uz to su i ostrvska zemlja koju okean svaki dan smanjuje. Uz sve to prirodni prirastaj u Britaniji je 3 u svetu po reprodukciji. Uzimajuci sve ovo u obzir oni nemogu opstati bez uzimanja tudjeg i pravljenja problema u svetu a sve u svoju korist. U Britaniji se tesko zivi presipa se iz supljeg u prazno a jedina im je nada da se uvale u bogatu resursima Rusiju u protivnom nemaju drugog izlaza sve ostale zemlje su odavno vec opeljesili.

(ponedeljak, 14. maj 2018, 08:52)
Rade [neregistrovani]

rat

NATO i EU su stalno u nekakvom agresivno-okupatorskom ratu i to je za njih normalno. Kada se Rusija brani onda je agresivna.

(ponedeljak, 14. maj 2018, 08:15)
anonymous [neregistrovani]

Zasto se Velika Britanija toliko okomila na Rusiju?

Zamislite Rusiju kao britansku koloniju... Epa to je san Velike Britanije.
Velika Britanija je vekovima ugnjetavala narode širom sveta i proglašavala ih svojim kolonijama samo radi pljačke prirodnih bogatstava. Jer Britancii na ostrvu imaju samo kišu i maglu. Sve drugo su dovozili iz svojih kolonija širom sveta.