Erdogan u Londonu: Britanija pravi prijatelj Turske

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naveo je, na početku trodnevne posete Velikoj Britaniji, da je ta zemlja "saveznik, strateški partner, ali i pravi prijatelj" Turskoj.

Redžep Tajip Erdogan je, govoreći na forumu "Tatli dil" o tursko-britanskim odnosima u Londonu, istakao da je britanska vlada u julu 2016. godine odmah osudila pokušaj državnog udara usmeren protiv njega, i dodao da Turska "nikada neće zaboraviti tu solidarnost", prenosi AP.

Prema njegovim rečima, bilateralna saradnja dve zemlje je porasla, naročito od održavanja referenduma u Turskoj kojim je veća izvršna moć data predsedniku.

Ocenio je i da se duboke veze dve zemlje najbolje vide u trgovini i zajedničkom cilju – povećanju obima trgovine sa 16 na 20 milijardi dolara, ali i saradnji u oblasti odbrambene industrije.

U okviru posete, Erdogan će se u utorak sastati sa Terezom Mej i kraljicom Elizabetom, a kako je rekao uoči puta, sa britanskom premijerkom će razgovarati o – bilateralnim, regionalnim i međunarodnim temama.

Između ostalog, razgovaraće se o poslednjim dešavanjima na Kipru, kao i o "zajedničkom akcionom planu" na Bliskom istoku, posebno u – Siriji, Iranu i Iraku.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. maj 2018, 09:24)
Avetinja [neregistrovani]

Ima nade za svet

ljubav utkana do pixel tančina
grli englez pobratima turčina

(ponedeljak, 14. maj 2018, 05:01)
anonymous [neregistrovani]

Sve prijatelji i partneri

Svi se jako "postivaju i vole".....rezultate te "svijetske ljubavi i harmonije"...se mjere u milionima tona bacenih bombi po svijetu......

(nedelja, 13. maj 2018, 21:59)
anonymous [neregistrovani]

Prijateljstvo i saveznistvo

Pocelo 1804. godine.