Maratonski pregovori populista; Matarela: Ja nisam notar

Dok italijanski populistički lideri Luiđi di Majo i Mateo Salvini u maratonskim razgovorima pokušavaju da naprave dogovor o formiranju vlade, predsednik Italije Serđo Matarela poručuje da ne namerava da podrži baš svaki njihov dogovor.

Luiđi di Majo iz antiestablišmenskog pokreta Pet zvezdica i Mateo Salvini koji predvodi antiimigracionu Ligu i širu koaliciju desnog centra, trebalo bi danas da nastave razgovore u Milanu nakon što su juče, kako je Salvini naveo, postigli "suštinski dogovor o ključnim tačkama" političkog programa, piše Blumberg.

Salvini i Di Majo dogovorili su se da odustanu od premijerskog mesta na koje su obojica pretendovali, prenosi list Republika.

Umesto toga, izaći će sa kratkom listom imena na kojoj će verovatno biti akademici ili visoki državni službenici, ali ne i političke ličnosti.

Izbor pokreta Pet zvezdica mogao bi, kako se navodi, da bude ekonomista Gvido Tabelini (62), bivši rektor univerziteta Bokoni u Milanu.

Predsednik Matarela (78), nekadašnji ministar i sudija ustavnog suda, sugerisao je da neće biti osoba na koju se lako utiče, i podsetio na bivšeg predsednika Luiđija Einaudija.

Einaudi, koji je bio predsednik od 1948. do 1955. godine, odbio je da imenuje za mandatara kandidata kojeg su predložili tada dominantni demohrišćani.

"Šef države nije notar", rekao je Matarela, prenosi Korijere dela Sera.

Iz kabineta italijanskog predsednika saopšteno je da će predsednik raditi na tome da osigura da vladin tim bude dorastao svojim zadacima, da ne ugrožava državne finansije i poštuje međunarodne obaveze Italije.

broj komentara 0 pošalji komentar