Indonezija, u napadu na crkve ubijeno jedanaest osoba

Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilačke bombaške napade na tri crkve u Surabaji, drugom najvećem gradu Indonezije. Šef indonežanske policije Tito Karnavijan izjavio je da su bombaši samoubice u napadima u kojima je ubijeno najmanje 11 ljudi bili članovi iste porodice - otac, majka i četvoro dece uzrasta od devet do 18 godina.

AP prenosi da je Karnavijan rekao da je ova porodica boravila u Siriji, gde je Islamska država do skora kontrolisala veliki deo teritorije.

Šef indonežanske policije je kazao da je otac aktivirao automobil bombu, dvojica sinova od 18 i 16 godina su koristili motor prilikom napada, a majka je izvela napad zajedno sa dvoje dece uzrasta 12 i devet godina.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo je bombaške napade u Surabaji, drugom najvećem gradu u toj zemlji, nazvao "varvarskim", preneo je Rojters.

"Naredio sam policiji da istraži i razbije mreže odgovornih", rekao je Vidodo na konferenciji za medije koju je održao zajedno sa Karnavijanom.

U saopštenju Islamske države koje je prenela njena novinska agencija Amak navedeno je da su "tri napada mučenika donela smrt za 11 i ranjavanje za 41 čuvara crkava i hrišćana u gradu Surabaja u pokrajini Istočna Java u Indoneziji".

Rojters naglašava da Islamska država nije iznela nikakve druge detalje niti pružila dokaze tvrdnje.

AP je preneo ranije da je prvi napad izveden tokom mise u katoličkoj crkvi Santa Marija, gde je ubijeno četvoro ljudi, uključujući napadača.

Nekoliko minuta kasnije u eksploziji u crkvi Diponegoro ubijeno je dvoje ljudi, a još dvoje je izgubilo život u napadu na crkvu Pantekosta.

Ostale žrtve preminule su u bolnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво