Indonezija, u napadu na crkve ubijeno jedanaest osoba

Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilačke bombaške napade na tri crkve u Surabaji, drugom najvećem gradu Indonezije. Šef indonežanske policije Tito Karnavijan izjavio je da su bombaši samoubice u napadima u kojima je ubijeno najmanje 11 ljudi bili članovi iste porodice - otac, majka i četvoro dece uzrasta od devet do 18 godina.

AP prenosi da je Karnavijan rekao da je ova porodica boravila u Siriji, gde je Islamska država do skora kontrolisala veliki deo teritorije.

Šef indonežanske policije je kazao da je otac aktivirao automobil bombu, dvojica sinova od 18 i 16 godina su koristili motor prilikom napada, a majka je izvela napad zajedno sa dvoje dece uzrasta 12 i devet godina.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo je bombaške napade u Surabaji, drugom najvećem gradu u toj zemlji, nazvao "varvarskim", preneo je Rojters.

"Naredio sam policiji da istraži i razbije mreže odgovornih", rekao je Vidodo na konferenciji za medije koju je održao zajedno sa Karnavijanom.

U saopštenju Islamske države koje je prenela njena novinska agencija Amak navedeno je da su "tri napada mučenika donela smrt za 11 i ranjavanje za 41 čuvara crkava i hrišćana u gradu Surabaja u pokrajini Istočna Java u Indoneziji".

Rojters naglašava da Islamska država nije iznela nikakve druge detalje niti pružila dokaze tvrdnje.

AP je preneo ranije da je prvi napad izveden tokom mise u katoličkoj crkvi Santa Marija, gde je ubijeno četvoro ljudi, uključujući napadača.

Nekoliko minuta kasnije u eksploziji u crkvi Diponegoro ubijeno je dvoje ljudi, a još dvoje je izgubilo život u napadu na crkvu Pantekosta.

Ostale žrtve preminule su u bolnici.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 13. maj 2018, 14:41)
anonymous [neregistrovani]

Zaista je..

..Islam vrlo tolerantna religija...

(nedelja, 13. maj 2018, 10:25)
anonymous [neregistrovani]

Gde su ekstremiti?

Oni su u dzamijama i u svim centrima islama.