Prevremeni parlamentarni izbori u Iraku

Širom Iraka večeras su zatvorena birališta na parlamentarnim izborima, prvim nakon poraza Islamske države. Izborni dan obeležila su slab odziv i neregularnosti, prenosi AP. Izbori su održani uz pojačane mere bezbednosti pošto su napetosti u Iraku i dalje prisutne, uprkos tome što je poražena ID.

Oko 7.000 kandidata u 18 provincija u trci je za 329 mesta u parlamentu, a rezultati se očekuju u roku od 48 sati od zatvaranja birališta.

Međutim, očekuje se da će pregovori oko formiranja vlade i izbora premijera trajati mesecima pošto nijedna stranka nema kapacitet da samostalno osvoji većinu.

Još od pada režima Sadama Huseina, pre 15 godina, tri etničke zajednice - većinski šiiti, suniti i Kurdi sukobljavaju se oko načina funkcionisanja države. 

Današnji izbori su četvrti od kada je koalicija predvođena SAD svrgnula režim Sadama Huseina.

U Bagdadu, Mosulu i drugim većim gradovima, uveden je policijski čas a ograničena su i putovanja između pokrajina. Od juče su zatvoreni aerodromi i granični prelazi.

Još od pada režima Sadama Huseina pre 15 godina, tri etničke zajednice: većinski šiiti, suniti i Kurdi - sukobljavaju se oko načina funkcionisanja države.

Unutrašnji sukobi ne prestaju, a Kurdi na severu zemlje traže nezavisnost.

"Glasaću za kandidata koji će učiniti najbolje za ovaj grad. Mosul je pretrpeo mnoga razaranja", kaže radnik iz Mosula Zidan Rad.

Za sada, navodi AP, ne postoji favorit na predstojećim izborima. Aktuelni premijer Hajder el Abadi suočava se oštrom konkurencijom političara bliskih Iranu.

Pobednik izbora, suočiće se brojnim izazovima, između ostalih izgradnjom države razorene posle četvorogodišnjeg rata sa Islamskom državom.

"Obnova kuća biće ključna za naše porodice. Treba raditi i na obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti", navodi Asil el Abad iz Mosula.

Parlamentarni izbori u Iraku održavaju se u trenutku pojačanih napetosti na Bliskom istoku posle odluke SAD da izađu iz nuklearnog sporazuma sa Iranom. Teheran i Vašington glavni su saveznici Bagdada, napominje Rojters.

"Mi ćemo glasati i naši glasovi će se čuti. Muž mi je poginuo u ratu, i ostavio me sa sedmoro dece. Ali, Bog je uz nas", priča jedna građanka.

Već su glasali pripadnici snaga bezbednosti, zatvorenici i pacijentima u bolnicama.

Prvi put ove godine koristiće se elektronski sistem glasanja kako bi se smanjile manipulacije i ubrzalo prebrojavanje glasova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво