Erdogan: Kamatne stope su majka i otac sveg zla

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan snažno se založio za obaranje kamatnih stopa, ocenivši da su one izvor sveg zla, što je izazvalo novo slabljenje lire jer su investitori zabrinuti u pogledu sposobnosti centralne banke da zauzda visoku inflaciju.

Turska vlauta je pala na čak 4,3080 lira za dolar nakon Erdoganove izjave sa nivoa od 4,2374 zabeleženog u četvrtak, izveštava agencija Rojters.

U sredu se lira spustila na rekordni minimum od 4,3780 lira prema dolaru, da bi se narednog dana snažno oporavila.

"Ako moj narod kaže na izborima – nastavi ovim putem, onda ja kažem da ću izaći kao pobednik u borbi protiv prokletih kamatnih stopa, zato što je moje uverenje: kamatne stope su majka i otac sveg zla", rekao je Erdogan u Ankari u obraćanju privrednicima, aludirajući na vanredne izbore koji će se održati 24. juna.

Na jačanje lire u četvrtak uticala je vest da je Erdogan održao neplanirani sastanak sa svojim ekonomskim timom povodom kursa lire, koja je ove godine pala više od deset odsto u odnosu na američku valutu.

Erdogan i članovi ekonomskog tima su se dogovorili na sastanku da se preduzmu mere kako bi se ublažio inflatorni pritisak na kamatne stope i zaštitila vrednost nacionalne valute.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво