Razmena vatre na Golanskoj visoravni, sirene za uzbunu u Izraelu

Sirene za vazdušnu opasnost čule su se na Golanskoj visoravni, a izraelska vojska upozorila je stanovnike te oblasti da ostanu u svojim kućama, pošto su odgovorili na vatru iz projektila koji su stigli sa iranskih položaja u Siriji. Uništeno je više sirijskih vazdušnih odbrambenih sistema, saopštava izraelska vojska.

Sirene su se začule nedugo pošto su sirijski državni mediji javili da je izraelska vojska ispalila projektile na sirijske snage neposredno pre ponoći.

Izraelska vojska ubrzo je saopštila da je sa položaja iranske Revolucionarne garde u Siriji ispaljeno dvadesetak projektila ka izraelskim snagama na Golanskoj visoravni, kao i da je delovala protivraketna odbrana.

Izraelski avioni su zatim gađali desetine iranskih meta u Siriji – skladište oružja, logističke ciljeve i obaveštajne centre koje koriste elitne iranske jedinice u Siriji, saopštila je vojska. Uništeno je više sirijskih vazdušnih odbrambenih sistema, navode u Izraelu.

Prilikom napada, nijedan izraelski avion nije pogođen, saopštila je vojska.

Rusko ministarstvo je navelo da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila više od polovine raketa. Ministarstvo dodaje da se proveravaju navodi o tome koja je šteta naneta iranskim oružanim jedinicama, sirijskoj vojsci i civilnoj infrastrukturi.

Kako se navodi, to je do sada bila najintenzivnija akcija izraelske vojske u Siriji od početka građanskog rata 2011. godine.

Zasad nema podataka o eventualnoj šteti na iranskoj strani, a malo pre zore u sirijskoj prestonici Damasku odjeknulo je nekoliko eksplozija.

Izraelska vojska je već danima u stanju pripravnosti posle serije vazdušnih udara snaga te države na Siriju, ali i prilično napete situacije koja vlada na Bliskom istoku nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво