Tramp se povlači iz sporazuma sa Iranom – obnavlja sankcije Teheranu

Američki predsednik Donald Tramp potvrdio je svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnom naoružanju sa Iranom, navodi "Njujork tajms". Istovremeno, Vašington će obnoviti sve sankcije protiv Irana koje je bivši predsednik Barak Obama ukinuo u sklopu tog sporazuma.

Iako je ovakva odluka Donalda Trampa očekivana, ona u pitanje dovodi buduće odnose sa američkim saveznicima u Evropi, pošto su se najmoćnije evropske države još ranije izjasnile da za njih sporazum sa Iranom ostaje na snazi. Kako navodi njujorški dnevnik, Tramp će ovu odluku obznaniti kasnije danas.

Njujork tajms, takođe, tvrdi da su Trampovi savetnici u prošlosti bili protiv povlačenja iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali je Tramp odluku doneo pošto je odbijen njegov predlog da se Teheranu ograniči proizvodnja nuklearnog goriva i posle 2030. godine.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u nedelju upozorio da bi moglo doći do rata ako se Tramp povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma. Iranski predsednik Hasan Rohani ističe da će SAD zažaliti ukoliko se povuku iz sporazuma.

"Mogli bismo da otvorimo Pandorinu kutiju. Moglo bi da bude rata", rekao je Makron za nemački nedeljnik Špigel.

Prema postojećem sporazumu, takvo ograničenje ne postoji.

Osim potencijalnih problema u odnosima sa evropskim državama, Njujork tajms upozorava na mogućnost novih tenzija sa Rusijom i Kinom.

Iran i šest svetskih sila postigli su, posle 18 dana teških pregovora u Beču, sredinom jula 2015. godine dogovor o nuklearnom programu te zemlje, kojim su, kako su se potpisnici nadali, otvorena vrata za prevazilaženje dubokih nesuglasica između Amerike i Irana.

Iran je, tada, prihvatio da se sankcije Ujedinjenih nacija ponovo aktiviraju u roku od 65 dana u slučaju da Teheran prekrši sporazum. Zauzvrat, SAD su Teheranu omogućile pristup milijardama dolara koji su bili zamrznuti odredbama nekoliko paketa sankcija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара