Kuvajt sprečio SB UN da osudi Abasove antisemitske izjave

Arapski predstavnik u Savetu bezbednosti UN, Kuvajt, blokirao je usvajanje saopštenja koje su predložile SAD, a u kojem se oštro kritikuje palestinski predsednik Mahmud Abas zbog antisemitskih izjava.

Predloženo saopštenje SB UN, u koje je AP imao uvid, trebalo je da izrazi "odlučno i nedvosmisleno odbacivanje antisemitizma i poricanja Holokausta" i da pozove Abasa "da se uzdrži od antisemitskih komentara".

Dvoje neimenovanih diplomata su naveli da se Kuvajt protivi saopštenju, uz obrazloženje da nije celovito.

Vašington je izjave palestinskog predsednika Mahmuda Abasa nazvao "klevetama i neosnovanim teorijama zavere", prenosi AP.

Američka ambasadorka u UN, Niki Hejli, oštro je kritikovala to što Savet bezbednosti nije reagovao na Abasove izjave.

"Kada Savet bezbednosti ne može da postigne konsenzus o osudi takvih akcija, to samo dodatno podriva kredibilitet UN u razmatranju tako važnog pitanja", rekla je Hejli.

Abas se u petak izvinio zbog svojih izjava koje su SAD, Izrael, UN, EU i drugi oštro osudili kao antisemitske.

Uputio je izvinjenje pošto je kritikovan za antisemitizam jer je nedavno u govoru sugerisao da je istorijski progon evropskih Jevreja bio izazvan njihovim ponašanjem.

Abas, koji je ponovo izabran za lidera Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), osudio je antisemitizam i rekao da je Holokaust "najgnusniji zločin u istoriji", navedeno je u saopštenju njegove kancelarije u Ramali posle četvorodnevnog zasedanja PLO.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво