“Laškar-e-Taiba” odgovorna za napade u Mumbaju

Teroristi, odgovorni za prošlonedeljne napade u Mumbaju, primali su naređenja od komande islamsko-ekstremističke grupe “Laškar-e-Taiba”. Indijske vlasti poštrile mere bezbednosti na glavnim aerodromima.

Teroristi, odgovorni za prošlonedeljne napade u Mumbaju, primali su naređenja od komande islamsko-ekstremističke grupe "Laškar-e-Taiba" (LeT), koju su SAD u maju ove godine proglasile za teroriste, izjavili su indijski bezbednosni zvaničnici.

Jedini od 10 terorista koji nije ubijen, Azam Amir Kasav (21), rekao je policiji tokom ispitivanja da su on i devet napadača bili u vezi sa Zaki-ur-Rehman Lekvijem, koji je, prema tvrdnjama SAD, operativni komandant islamsko-ekstremističke grupe LeT sa sedištem u Pakistanu, preneo je Rojters iz Mumbaja.

Britanska agencija navodi da je Lekvi (48), prema podacima američkih vlasti, rukovodio vojnim operacijama te terorističke grupe u Čečeniji, Bosni, Iraku i južnoj Aziji i da je naredio regrutovanje i obuku bombaša samoubica za bombaške napada na mumbajske vozove 2006. godine.

"Lakvi je vodio LeT-ove operacije, prvenstveno za sprovođenje napada na veoma posećenim mestima", naveli su američki zvaničnici koji su komandanta pakistanske grupe okarakterisala kao teroristu.

Dva visoka policijska zvaničnika u Mumbaju, uključena u istragu, rekli su da su svoje tvrdnje o odgovornima za napade u Mumbaju bazirali na informacijama o nekoliko telefonskih poziva iz Pakistana sateliskim telefonom koji je pronađen u ribarskom čamcu koji je otet i koji su teroristi potom koristili za dolazak u Mumbaj.

"Njima su davana naređenja gde da pristanu sa malim čamcem i gde da drže bombe", rekao je bezbednosni zvaničnik.

Policija je takođe pronašla GPS sistem za navigaciju koji je pratio njihovo kretanje od Karačija do Mumbaja.

I preživeli terorista Kasav je takođe rekao da su naredbodavci preko telefona njima davali "strateški savet" za operaciju i naređenja o kretanju i da je među onima koji su mu davali naređenja o ciljevima u Mumbaju bio i Lekvi.

Indija pooštrila mere bezbednosti

Indija je povećala mere bezbednosti na tri glavna indijska aerodroma, među kojima su i aerodromi u Nju Delhiju i Bangaloru, posle imejla koji je stigao od grupe Dekan Mudžahedin, iste grupe koja je preuzela odgovornost za napade u Mumbaju, ali to zvaničnici nisu mogli da potvrde.

Vlasti su uvele dodatnu kontrolu vozila i putničkog prtljaga, nakon upozorenja koje su izdale obaveštajne službe, saopštili su zvaničnici.

"Ova odluka je zasnovana na upozorenju koje je dobila vlada i mi preduzimamo uobičajene mere", rekao jezvaničnik avijacije Fali Mejdžor.

Ta mera dolazi posle prošlonedeljnih napada ekstremista na ekonomski Centar Indije Mumbaj u kojima je ubijeno više od 170 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи