Zeman: I Češka je proizvodila "novičok"

Češki predsednik Miloš Zeman je rekao da je i njegova zemlja proizvodila i testirala hemijski agens "novičok". Zeman je to izjavio na osnovu vojnog izveštaja, a nakon incidenta u kojem su bivši tajni ruski agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani tim agensom u Britaniji.

Miloš Zeman je za Barandov TV kanal rekao da "mora da se prizna da je zemlja proizvodila 'novičok', iako je to bilo samo u malim količinama i zatim je uništen".

"Bilo bi dvolično pretvarati se da nije tako", rekao je Zeman i dodao da "nema potrebe da se laže".

Svoje tvrdnje je, kaže, bazirao na zaključcima iz izveštaja Češke vojne obaveštajne službe.

Izveštaj je pokazao da je nervni agens poznat kao A230, koji je proizvodio Češki vojni institut za istraživanje lociran u Brnu, zapravo, "novičok".

U drugom izveštaju koji je izdala Češka bezbednosna služba se, međutim, navodi da proizvedeni agens nije "novičok" već neka druga supstanca.

Nakon što je proučio oba izveštaja, Zeman je odlučio da se saglasi sa mišljenjem vojne obaveštajne službe.

Češki predsednik je, inače, u martu zatražio istraju o tome da li se "novičok" zaista proizvodio i u Češkoj, a u aprilu su pipremljeni izveštaji.

Ranije je češka vlada, uključujući i premijera Anreja Babiša kao i ministre spoljnih poslova i odbrane, odbila takve predloge.

"Rusi su prešli sve granice kada su rekli da je 'novičok' mogao da dođe iz Češke. To je laž", rekao je tada Babiš.

Taj nervni agens je korišćen u slučaju napada na bivšeg ruskog tajnog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju u martu u Britaniji.

Britanske vlasti su tada odmah optužile Rusiju da stoji iza incidenta ali nisu dale dokaze koji bi potkrepili tu tvrdnju.

Ruske diplomate su tada navele da je Češka među zemljama iz kojih bi mogao da dođe "novičok". Na listi su i Slovačka, Švedska, kao i samo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja je saopštila da nijedna od njenih članica nije rekla da poseduje takav agens.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво