Zeman: I Češka je proizvodila "novičok"

Češki predsednik Miloš Zeman je rekao da je i njegova zemlja proizvodila i testirala hemijski agens "novičok". Zeman je to izjavio na osnovu vojnog izveštaja, a nakon incidenta u kojem su bivši tajni ruski agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani tim agensom u Britaniji.

Miloš Zeman je za Barandov TV kanal rekao da "mora da se prizna da je zemlja proizvodila 'novičok', iako je to bilo samo u malim količinama i zatim je uništen".

"Bilo bi dvolično pretvarati se da nije tako", rekao je Zeman i dodao da "nema potrebe da se laže".

Svoje tvrdnje je, kaže, bazirao na zaključcima iz izveštaja Češke vojne obaveštajne službe.

Izveštaj je pokazao da je nervni agens poznat kao A230, koji je proizvodio Češki vojni institut za istraživanje lociran u Brnu, zapravo, "novičok".

U drugom izveštaju koji je izdala Češka bezbednosna služba se, međutim, navodi da proizvedeni agens nije "novičok" već neka druga supstanca.

Nakon što je proučio oba izveštaja, Zeman je odlučio da se saglasi sa mišljenjem vojne obaveštajne službe.

Češki predsednik je, inače, u martu zatražio istraju o tome da li se "novičok" zaista proizvodio i u Češkoj, a u aprilu su pipremljeni izveštaji.

Ranije je češka vlada, uključujući i premijera Anreja Babiša kao i ministre spoljnih poslova i odbrane, odbila takve predloge.

"Rusi su prešli sve granice kada su rekli da je 'novičok' mogao da dođe iz Češke. To je laž", rekao je tada Babiš.

Taj nervni agens je korišćen u slučaju napada na bivšeg ruskog tajnog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju u martu u Britaniji.

Britanske vlasti su tada odmah optužile Rusiju da stoji iza incidenta ali nisu dale dokaze koji bi potkrepili tu tvrdnju.

Ruske diplomate su tada navele da je Češka među zemljama iz kojih bi mogao da dođe "novičok". Na listi su i Slovačka, Švedska, kao i samo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja je saopštila da nijedna od njenih članica nije rekla da poseduje takav agens.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 04. maj 2018, 11:13)
Dragan [neregistrovani]

Ni jedan zapadni medij ne pise o ovome

Ako pogledate BBC ili DW necete naci tu vest.

(petak, 04. maj 2018, 05:56)
anonymous [neregistrovani]

Posten

Rijetko pošten i hrabar političar,g.Zeman.

(petak, 04. maj 2018, 04:51)
Dragan S [neregistrovani]

Lazi i podmetanja

Skoro sva politika , bilo ona da je iz Djibutija ili Amerike je laz i podmetanje . Razlika je u tome sto su jace zemlje u tome iskusnije . Ovo sa trovanjem Skripaja i u Siriji je ocigledan primer toga. Setite se Iraka i oruzja za masovno unistavanje , Racka i Markala sve je to smisljeno u nekim centrima a kasnije samo iskorisceno kao povod za vojne akcije koje su zatim usledile kao odgovor . Sramota savremenog sveta nema kraja i u tome prednjace bas one najrazvijenije i najbogatije zemlje.