Libija optužila Izrael za gusarenje

Libija je noćas, na sastanku Saveta bezbednosti UN, optužila Izrael za gusarenje, jer je sprečio libijski brod da isporuči humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi.

Libijski brod "Al Marua" je u ponedeljak zaustavila kontrola Ratne mornarice Izraela i poslala ga natrag. Libijski i palestinski zvaničnici tvrde da je na njemu 3.000 tona hrane, lekova i druge pomoći Gazi koja je pod kontrolom organizacije Hamas.

Ambasador Libije u UN Gidala Etali je rekao na sednici Saveta
bezbednosti da je, po Konvenciji UN o Pravu mora, izraelski postupak
"gusarski čin".

On je pozvao Savet bezbednosti da "preduzme nužne hitne mere da bi se dopustilo... brodu da uplovi u luku i istovari teret". Dodao je da će Libija dopustiti UN ili drugoj organizaciji da potvrdi da je teret isključivo humanitarni.

Savet bezbednosti nije odmah odgovorio na zahtev Libije.

Ambasadorka Izraela u UN Gabrijela Šalev je rekla da je Libija "gnusno primorala" Savet bezbednosti da razmatra to pitanje. Objašnjavajući izraelsko sprecavanje libijskog broda da stigne do palestinske Gaze, ona je rekla da "nijedna članica UN ne bi dopustila da pošiljka iz neprijateljske države stigne na teritoriju koja slzuzi kao lansirna rampa za terorističke napade na civile".

Uvedena radi jačanja političkog pritiska na islamistički Hamas, izraleska blokada je pojačana poslednjih nedelja, usred pograničnih sukoba izraelskih snaga i palestinskih ektremista.

Palestinski posmatrač u UN Rijad Mansur je pohvalio Libiju zbog pokušaja da isporuči pomoć Gazi čijih milion ipo stanovnika većinom živi samo od strane pomoći. Mansur je rekao na sednici Saveta bezbednoasti UN da je "nužno prinuditi Izrael... da obustavi opsadu Gaze".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи