Raketni napad na baze sirijske vojske u Hami i Alepu

U saopštenju sirijske vojske navodi se da su rakete pogodile nekoliko baza uz Hami i Alepu u još jednom činu "neprijateljske agresije", prenela je sirijska državna televizija. Pojedini iranski mediji javljaju da je vest o napadu na bezu neosnovana dodajući da nijedan Iranac nije ubijen.

Iranska agencija Isna objavila je, citirajući strane izvore, da je u raketnim napadima na severu Sirije ubijeno najmanje 40 ljudi i 60 osoba ranjeno, naglašavajući da je među žrtvama i 18 Iranaca, prenosi Ansa.

Navodi se da su, prema tvrdnjama zvaničnih sirijskih medija, rakete stigle iz britanskih i američkih baza u severnom delu Jordana i da je ispaljeno ukupno devet projektila.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, s druge strane tvrdi da izgleda da je raketne napade izveo Izrael i da je gađano skladište raketa zemlja–zemlja u bazi na severu Sirije poznatoj kao Brigada 47, a u njima je ubijeno 26 provladinih boraca, većinom Iranaca, uz četvoro Sirijaca. 

Lokalni mediji ističu da su eksplozije bile toliko snažne da su izazvale potres jačine 2,6 jedinica Rihtera.

AP navodi da je Teheran poslao hiljade boraca koje Iran podržava kako bi pomogli snagama sirijskog predsednika Bašara el Asada u sedmogodišnjem građanskom ratu.

Raketni napadi su se dogodili u 22.30 po lokalnom vremenu. 

Rojters podseća da je izraelska vojska više puta ovog meseca gađala iranske položaje u Siriji. U napadu na sirijsku vazduhoplovnu bazu ubijeno je sedam državljana Irana.

"Neosnovana vest o napadu na bazu u Siriji"

Iranska poluzvanična agencija Tasnim objavila je da su neosnovani izveštaji o tome da je iranska baza u Siriji pogođena raketama, navodeći da nijedan Iranac nije ubijen u napadima izvršenim na nekoliko vojnih baza na ruralnim područjima Hame i Alepa, prenosi Rojters.

"Svi ovi izveštaji oko napada na iransku vojnu bazu u Siriji i mučeničkoj smrti više iranskih vojnih savetnika su neosnovani", rekao je neimenovani izvor Tasnimu.

Komandant šiitskih snaga koje se bore na strani sirijske vojske izjavio je prethodno televiziji El Majadin da baza Fatemijun proiranskih šiitskih jedinica na obodu Alepa na severu Sirije nije bila meta noćašnjeg raketnog napada, preneo je Tas.

Navodi se da je neimenovani komandant rekao da "vojni objekat nije oštećen" i da "nema žrtava među osobljem".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи