Junker: Bez Rusije nema evropske bezbednosne agende

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker navodi da je Rusija važan igrač i da bez nje za Evropu nema bezbednosne agende, ističući da Evropska unija i Rusija moraju da ponovo uspostave kontakt i prevaziđu "retoriku hladnog rata" iz prošlosti.

"Moramo naučiti da sa Rusima razgovaramo na ravnoj nozi, gledajući se u oči", rekao je Žan Klod Junker u intervjuu holandskom listu Trau.

Navodi i da je "njegov prijatelj ruski predsednik Vladimir Putin 2014. godine bio veoma neprijatno iznenađen izjavom tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame da je Rusija samo regionalna sila", prenosi portal Politiko u svom evropskom izdanju.

Predsednik Evropske komisije je izneo ovaj komentar u trenutku kada su pojačane tenzije između EU i Rusije zbog ruskog prisustva u Siriji, kao i zbog navodne umešanosti Rusije u slučaj trovanja nervnim agensom u Solzberiju i optužbi za rusko mešanje u nacionalne izbore više zemalja, primećuje portal.

U intervjuu holandskom listu, takođe, je upozorio da moć Evrope na svetskoj sceni opada dok su drugi moćni igrači u usponu.

"Mi, Evropljani, ponekad mislimo da smo gazde u svetu. Zaboravljamo da smo mali i slab deo univerzuma. Gubimo ekonomsku moć. Polako, ali sigurno padamo sa 25 odsto globalnog bruto nacionalnog dohotka na 18 do 16 odsto", ukazuje Junker.

EU je, predočava predsednik Evropske komisije, i u demografskom smislu na gubitničkoj strani.

"Mi postojimo u kulturnom smislu, ali nismo dominantni. Zato uvek pozivam sve da budu skromniji. Moramo, zapravo, da slušamo ostatak sveta", objasnio je Junker.

Uz to, nagovestio je da su neke države članice EU, među kojima je i Holandija, licemerne u kritikama na račun njegovih napora da Komisiji da veću političku ulogu.

"Smešno je što premijeri koji nisu za političku komisiju, uključujući holandskog premijera Marka Rutea, uvek odmah nas zovu kada imaju problem kod kuće", zaključuje Junker.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара