Tramp i Merkelova o trgovini, globalnoj bezbednosti, odbrani...

Američki predsednik Donald Tramp je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pozvao članice NATO-a da povećaju svoja budžetska sredstva za odbranu.

Donald Tramp je pozvao evropske zemlje da troše najmanje dva odsto od svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu, prenela je agencija AP.

Američki predsednik požalio se na Svetsku trgovinsku organizaciju da je loše postupala prema SAD i pozvao na "fer i recipročne trgovinske odnose sa našim prijateljma i saveznicima".

Merkelova je rekla da će Nemačka nastaviti da bude pouzdan partner u NATO savezu.

Nemačka kancelarka rekla je da će najnoviji budžet Nemačke izdvojiti 1,3 odsto BDP-a, dodavši da je to daleko ispod cilja od dva procenta, ali da Nemacka i dalje teži ka tome.

Merkelova poruka slična je Makronovoj – da Amerika i Evropa treba da zakopaju sekire u ključnim oblastima, od svetske trgovine do međunarodne bezbednosti.

Ocenjujući situaciju na Korejskom poluostrvu Tramp je rekao da će nakon 25 godina zavladati mir.

"Iskreno, voleo bih da je taj problem rešio neki predsednik pre mene. Trebalo je da to završe u proteklih 25 godina. Ali evo, mi ćemo to sad završiti, donećemo mir, a uživaću da slušam one koji četvrt veka nisu uspeli ništa da naprave sa Severnom Korejom, koji će sad da me savetuju šta treba a šta ne treba da radim. To me mnogo raduje", naveo je američki predsednik.

Merkelova navodi da je sastanak predsednika Severne i Južne Koreje prvi korak ka boljoj budućnosti.

"Sastali smo se u trenutku kad je postalo vrlo jasno kolika je snaga američkog predsednika. Sankcije su otvorile sve ove nove mogućnosti. Sastanak predsednika Severne i Južne Koreje je prvi korak ka boljoj budućnosti. Mi Nemci dobro znamo šta to znači posle mnogo godina razdvajanja, i pomno ćemo pratiti šta će se dalje dešavati", navela je nemačka kancelarka.

Tamp je Merkelovu dočekao uz mnogo manje pompe nego što je to bio početkom sedmice slučaj sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, primećuje američka agencija.

Kratka poseta nemačke kancelarke započeta je njihovim rukovanjem i tradicionalnim poljupcem u obraze.

Tramp je rekao da je Merkelova "izuzetna žena" i čestitao joj je na nedavnom ponovnom izboru na mesto kancelarke zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи