EU poziva Rusiju, Iran i Tursku da ispune obećanja o Siriji

Evropska unija pozvala je Rusiju, Iran i Tursku da osiguraju prestanak sukoba u Siriji, u vreme kada su se međunarodni donatori okupili u Briselu kako bi prikupili pomoć za tu ratom razorenu zemlju, javlja AP.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je da Rusija, Iran i Turska imaju "posebnu odgovornost" da obezbede prekid vatre i izvrše pritisak na sirijskog predsednika Bašara el Asada da se vrati za pregovarački sto.

"Gledamo eskalaciju vojnih aktivnosti, što je upravo suprotno od onoga što su obećali", rekla je Mogerinijeva.

Oko 80 zemalja, organizacija i partnera, koji podržavaju Siriju, učestvuje na donatorskoj konferenciji, koju je organizovala Evropska unija u Briselu.

EU se nada da će skup dati podstrek zaustavljenim mirovnim potezima pod pokroviteljstvom UN, uz prikupljanje nekoliko milijardi dolara humanitarne pomoći za Siriju i susedne zemlje, poput Libana i Jordana, koji se bore sa milionima izbeglica.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas najavio je da će ta zemlja obezbediti milijardu evra u okviru novih sredstava za 2018. i naredne godine.

Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov smatra da je krajnje vreme da međunarodna zajednica donese hrabre odluke kako bi pomogla Siriji i njenom narodu.

Britanski ministar za Bliski istok Alistair Burt saglasan je da su potrebe Sirije ogromne.

"Svi znamo da ono što činimo na humanitranoj osnovi je samo flaster za ranu. Morate da se bavite samom ranom. Tako da se nadamo da bi ozbiljnost sukoba i pričinjena šteta mogli da budu korisni da se dodatno ohrabre različite strane da se ponovo pokrenu", rekao je Burt.

Specijalni izaslanik Ujedijenih nacija za Siriju Stafan de Mistura, u međuvremenu, upozorio je da bi severna provincija Idlib, koja je pod kontrolom pobunjenika, mogla da postane najnovije područje humanitarne krize u Siriji.

"Idlib je veliki izazov, 2,5 miliona ljudi", rekao je De Mistura dodajući da se tamo nalaze žene, deca, civili.

Izrazio je nadu da će dvodnevna donatorska konferencija biti prilika da se obezbedi da "Idlib ne postane novi Alepo, nova Istočna Guta, jer su dimenzije potpuno drugačije".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво