Makron: Isti ideali Francuske i SAD; Tramp: Hvala na akciji u Siriji

Francuski predsednik Emanuel Makron istakao je po dolasku u Belu kuću bliske veze između Francuske i SAD, a američki predsednik Donald Tramp zahvalio je Makronu na "nedavnoj odlučnoj akciji" u Siriji.

"Amerika za moju zemlju predstavlja beskrajne mogućnosti", rekao je Emanuel Makron, stojeći pored Donalda Trampa, prenosi AP.

Francuski predsednik je Trampu rekao i da Francuska sa SAD deli "ideal slobode i mira".

Makron je podsetio da su se Francuzi borili zajedno sa Džordžom Vašingtonom tokom Američke revolucije, što je, kako je naveo, utemeljilo saradnju između dve zemlje.

Francuski predsednik, za koga američka agencija primećuje da je u bližim odnosima sa Trampom nego mnoge njegove evropske kolege, rekao je i da Francuska zajedno sa SAD radi na izazovima kao što su terorizam, Severna Koreja i Iran.

I Makron i Tramp uputili su želje za brz oporavak bivšem predsedniku SAD Džordžu Bušu starijem i izrazili saosećanje sa kanadskim narodom posle "užasne tragedije" u Torontu, gde je kombi uleteo među pešake usmrtivši deset osoba.

Tramp je pohvalio ulogu Francuske i zahvalio Makronu na "snažnom prijateljstvu" u odgovoru na hemijski napad u Siriji.

"Zajedno s našim britanskim prijateljima, SAD i Francuska nedavno su preduzeli odlučnu akciju kao odgovor na to što je sirijski režim koristio hemijsko oružje. Želim da lično zahvalim predsedniku Makronu, francuskoj vojsci i francuskom narodu na istrajnom partnerstvu. Bili su apsolutno neverovatni. Puno vam hvala, gospodine predsedniče", poručio je Tramp.

Tramp je rekao i da je "divno prijateljstvo" koje je razvio sa Makronom – svedočanstvo trajnog saveza dve zemlje.

Za Makrona je priređen svečani doček uz 500 pripadnika vojske SAD, a nakon intoniranja himni obe zemlje, on je sa Trampom prošao pored počasnog stroja.

Si-En-En, koji uživo na sajtu prati Makronovu posetu Trampovoj predsedničkoj rezidenciji, naglašava da je i Makronova supruga odabrala belu odevnu kombinaciju, kao i američka prva dama.

Navodi se da je ovo prva državna poseta koju je Tramp upriličio u Beloj kući i da su, pored predsednika i prve dame, Makronove dočekali i potpredsednik SAD Majk Pens i šef Trampovog kabineta Džon Keli, čime su, po oceni američke televizije, scenu ispred Bele kuće učinili grandioznom.

Makron je, inače, Trampu na poklon doneo sadnicu hrasta, kao simbol trajnosti prijateljstva dve zemlja, a sadnicu su zajedno zasadili u kompleksu Bele kuće.

Večeras Tramp za Makronove organizuje večeru u Beloj kući, prvu svečanu večeru za nekog državnika otkad je došao na vlast, a za jelovnik i sve ostale pojedinosti pobrinula se lično njegova supruga Melanija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво