NATO podržao antiraketni sistem u Evropi

NATO potvrdio podršku američkim planovima da postave antiraketni sistem u Evropi uprkos jakom protivljenju Rusije. Ruska suspenzija sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama ne može trajati u nedogled.

Ministri spoljnih poslova NATO su rekli da će planirano postavljanje raketa u Poljskoj i Češkoj predstavljati "značajan doprinos" u zaštiti saveznika od pretnje balističkih raketa dugog dometa.

Svih 26 članica NATO-a potpisale su saopštenje u kome se podržava postavljanje raketa presretača u Poljskoj i radarske stanice u Češkoj.

NATO ministri su se dogovorili da postepeno obnove kontakte sa Moskvom koji su zamrznuti posle ruskog upada u Gruziju u avgustu.

Ruski ambasador u Alijansi Dmitrij Rogozin rekao je, u odgovoru na tu odluku, da je Moskva spremna da obnovi pregovore sa NATO-om.

NATO ministri su takođe upozorili da Ruska suspenzija sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama (CFE), koja traje od prošle godine, "ne može da se produži u nedogled", i pozvali su Moskvu da je prekine.

"Situacija u kojoj saveznici koji su potpisnici sporazuma CFE i sprovode njegove odredbe, dok ih Rusija ne primenjuje, ne može da se produži u nedogled", naveli su ministri spoljnih poslova NATO-a u saopštenju koje je izdato posle dvodnevnog sastanka u Briselu a uoči ministarskog sastanka Organizacije za Evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Helsinkiju.

"Vrlo smo zabrinuti što od 12. decembra 2007, znači skoro celu godinu, Rusija zadržava unilateralnu suspenziju obaveza preuzetih po sporazumu CFI iz 1990. godine", dodato je u saopštenju u kome se poziva Rusija da "bez odlaganja" počne da primenjuje sporazum.

Šefovi diplomatija su naglasili da je rusko-gruzijski rat u avgustu dalje zaoštrio spor oko sporazuma o konvencionalnom naoružanju.

Sporazum je potpisan 19. novembra 1990. u Parizu između Atlantskog saveza i Varšavskog Pakta, a stupio je na snagu 1992. godine. Taj sporazum ograničava količine klasičnog naoružanja od Atlantika do Urala.

Pomenuti sporazum je dopunjen 1999. godine u Istanbulu posle raspada Sovjetskog Saveza i Varšavskog Pakta, a među dopunama je na primer zahtev da Moskva povuče sve svoje trupe iz bivših sovjetskih republika, uključujućiu i Moldaviju i Gruziju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара