Zarif: U pokušaju da budemo najjači, uništili smo Bliski istok

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif poručio je da ni Iran, niti Saudijska Arabija ne mogu da budu dominantna sila na Bliskom istoku, ističući da je za osam zemalja regiona Persijskog zaliva najpotrebnije da razgovaraju jedna sa drugom, a ne jedna o drugoj.

"U pokušaju da budemo najjači u regionu i isključimo jedni druge iz regiona, uspeli smo da uništimo region", rekao je Muhamed Džavad Zarif u obraćanju pred Savetom za međunarodne odnose u Njujorku, preneo je AP.

Šef iranske diplomatije je rekao da je vreme da se prekine sa takvim ponašanjem.

"Iran je za to spreman jer smo dovoljno veliki, stari i zreli da cenimo tu realnost", naglasio je Zarif.

Izrazio je nadu da iranski susedi, uz pomoć vlada drugih zemalja, mogu takođe da prihvate činjenicu da "niko od nas ne može da postane novi hegemon" u regionu.

Pozvao je na "novi regionalni dijalog" koji bi obuhvatio pet članica Saveta za saradnju zalivskih zemalja, kao i – Iran, Irak i Jemen.

Pozvao je druge zemlje da sarađuju sa Teheranom u transformaciji Bliskog istoka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи