Pjongjang obustavlja nuklearne i raketne probe

Severna Koreja saopštila je da je obustavila testove balističkih raketa dugog dometa i da planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi, javlja AP. Odluku pozdravili američki predsednik Donald Tranp, Rusija, Velika Britanija, Južna Koreja, Kina i Japan.

Severnokorejska agencija KCNA saopštava da je obustava testova počela u subotu.

Kako se navodi, Severna Koreja je odlučila da napravi ovakav potez u cilju održavanja "nacionalnog fokusa" i poboljšanja ekonomije.

Objava o obustavi nuklearnih i raketnih testova usledila je samo nekoliko dana pre nego što bi severnokorejski lider Kim Džong Un trebalo da se sastane sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom u pograničnom selu, kako bi pokušali da okončaju sukob između dve Koreje.

Odluka Severne Koreje doneta je na plenarnoj sednici Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, na kojoj se razgovaralo o "novoj etapi" politike.

Predsedništvo Južne Koreje pozdravilo je saopštenje Severne Koreje kao "značajan napredak" u pravcu denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Zvaničnik Predsedništva u Seulu Jun Jung Čan saopštio je da će najava Severne Koreje poboljšati izglede za uspešne pregovore između Seula, Pjongjanga i Vašingtona, prenosi AP.

Tramp: Veliki napredak za Severnu Koreju i svet

Predsednik SAD Donald Tramp reagovao je odmah na Tviteru na vest da Severna Koreja obustavlja testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi.

"Severna Koreja je pristala da obustavi sve nuklearne probe i zatvori veliki poligon za testiranja. Ovo su veoma dobre vesti za Severnu Koreju i svet - veliki napredak! Sa radošću očekujem Samit", naveo je Tramp na Tviteru.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je pozdravilo potez Severne Koreje da obustavi nuklearne i raketne probe, što će pomoći, kako se navodi, ublažavanju tenzija na korejskom poluostrvu i unapređenju denuklearizacije.

"Kineska strana veruje da će odluka Severne Koreje pomoći poboljšanju situacije na poluostrvu. Kina to pozdravlja", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva, prenosi Rojters.

Japan je takođe reagovao na odluku Pjongjanga, a japanski ministar odbrane Icunori Onodera rekao je da nije vreme da se popusti sa pritiskom na Severnu Koreju, javila je agencija Kjodo.

Japan zagovara politiku maksimalnog pritiska kako bi se Severna Koreja navela da se odrekne svog programa nuklearnog oružja, podseća Rojters.

London: Pozitivan korak 

Britanija je, u međuvremenu, saopštila da plan Severne Koreje o obustavi nuklearnih proba predstavlja "pozitivan korak", izrazivši nadu da je to znak dobrih i iskrenih namera.

"Dugoročna posvećenost (severnokorejskog lidera) Kim Džong-una obustavi svih nuklearnih proba i lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa bila bi pozitivan korak. Nadamo se da to ukazuje na pokušaj poštenog pregovaranja", saopštila je britanska vlada, prenosi Rojters.

London, kako se ističe u saopštenju, "ostaje spreman na saradnju s međunarodnim partnerima kako bi ostvario cilj potpune, proverljive i nepovratne denuklearizacije Korejskog poluostrva, i to mirnim putem".

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini takođe je rekla da je objava Severne Koreje pozitivan korak i pozvala na "nepovratnu denuklearizaciju" te azijske zemlje.

Potez Severne Koreje je "pozitivan i dugo očekivan korak na putu koji sada mora voditi ka potpunoj, verodostojnoj i nepovratnoj denuklearizaciji", navodi se u saopštenju Mogerinijeve, prenosi Rojters.

Rusija: Kim je svoje ispunio, na redu su SAD

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je objavu Severne Koreje , a istovremeno je pozvalo SAD i Južnu Koreju da smanje svoju vojnu aktivnost u tom regionu, javlja Rojters. 

Sjedinjene Američke Države treba da preduzmu uzvratne mere nakon što je Severna Koreja obustavila nuklearna testiranja, izjavio je šef međunarodnog Komiteta Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačov.

Kosačov je, u poruci koju je objavio na svom nalogu na Fejsbuku, ocenio da odluka Severne Koreje nije dovoljna da se normalizuje situacija na Korejskom poluostrvu, već da su potrebne "operativne, po mogućstvu demonstrativne uzvratne mere" SAD, prenosi Sputnjik.

"Prekid agresivne i rušilačke retorike. Priznanje suverenih prava Severne Koreje na sopstveni razvoj. Prestanak sa pretnjama smene vlasti u toj zemlji kroz spoljno mešanje. Prekid vojnih aktivnosti kod granica Severne Koreje. Pokretanje političkog dijaloga", naveo je ruski senator.

Kosačov je izrazio nadu da će međukorejski samit i samit Severna Koreja-SAD "sigurno biti održan". 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво